Erősíti a gyűlölet­beszéd elleni harcot a Facebook

Erősíti a gyűlölet­beszéd elleni harcot a Facebook

2018. január 25. 05:46, Csütörtök
Az EU új adatvédelmi irányelve nagyon komoly szankciókat helyez kilátásba, a közösségi oldal 10 000 új munkatársat vesz fel ez év végéig.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője új lépéseket jelentett be az internetes gyűlölet elleni küzdelemben. A gyűlöletbeszédet kiszűrő és a biztonság növelésén dolgozó 10 000 munkatársuk mellé további 10 000 új alkalmazottat vesznek fel 2018 végéig. A menedzser azzal indokolta a döntést, hogy még nem tettek eleget a technológiával való visszaélések leállításáért. A terrornak és az erőszaknak nincs helye a közösségi portálon, s szeretnék teljes mértékben törölni a gyűlölettartalmakat. A céljuk az, hogy minden felhasználó biztonságban érezhesse magát a platformon. Ez azonban bonyolult dolog, mert nincsen univerzális definíciójuk a gyűlöletkeltő tartalmaknak.

Sandberg hozzátette, hogy az európai szabályokhoz igazodnak, ezek közé tartoznak az ilyen tartalmakkal kapcsolatos irányelvek is. Az Európai Unió elsősorban az önkéntes kötelezettségvállalásra épít, s megegyezett a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube képviselőivel egy magatartáskódexről, amelynek alapján a társaságok megvizsgálják és eltávolítják a gyűlöletbejegyzéseket.

A Facebook ügyvezetője kiemelte, hogy a jövőben meg akarják könnyíteni a regisztrált tagok számára az adataik felügyeletét. Azért, hogy megfeleljenek a jövőbeli európai uniós adatvédelmi előírásoknak, lehetővé teszik majd a közösségi oldalon a magánszférával kapcsolatos összes beállítás egyetlen helyen való elvégzését. Az új európai uniós adatvédelmi irányelv májusban lép hatályba és az a célja, hogy az eddiginél jobban védje a személyes adatokat és egységesebbé tegye az információk feldolgozását. Amennyiben egy cég megsérti a szabályokat, akkor akár 20 millió eurós pénzbüntetést is kaphat vagy a globális bevételének 4 százalékát kitevő összeget kell fizetnie.

A menedzser végül hangsúlyozta, hogy tudomásul vették az európai adóvitát és immár helyi szinten adóznak a helyi nyereségük után. A legfontosabb azonban, hogy helyesen akarnak eljárni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások