Egyre többen filmeznek a kórházakban

Egyre többen filmeznek a kórházakban

2018. február 24. 08:59, Szombat
Ahogy hazánkban, úgy külföldön is egyre gyakoribb, hogy az emberek a mobilkészülékeikkel rögzítik a helyi állapotokat.

Az okostelefonok használata folyamatosan terjed a kórházakban. Ausztriában mindez olyan méreteket öltött, hogy komoly problémát jelent az ellátásban. Orvosok egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy a bizalmatlan rokonok filmezik a kezeléseket vagy a betegeket, s ezeket a felvételeket, valamint a műtétjeikkel kapcsolatos anyagokat fel akarják tölteni a világhálóra. A linzi kórház igyekezett reagálni az új helyzetre és táblákat helyezett ki, amelyek tiltják a mobiltelefonok használatát az intézmény teljes területén, többek között az intenzív osztályon is. Az ok az, hogy egy beteg hozzátartozói ott filmeztek le más pácienseket és berendezéseket. Nem ez volt az első ilyen jellegű eset, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Az elhelyezett táblák mind a fényképek, mind a videók készítését tiltják.

Christof Bocksrucker, az intézmény orvosigazgató-helyettese kifejtette, hogy a betegek a saját infúzióikat filmezték, majd megpróbálták ezeket az anyagokat nyilvánosságra hozni. A páciensek és a hozzátartozóik dokumentációs célokból is készítettek felvételeket, a várakozás során tapasztalt állapotokat vagy az egészségügyi eszközöket és azok beállításait rögzítették. Bocksrucker hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban nagyon megszaporodott az ilyen esetek száma, ezért próbálták meg tájékoztatni az embereket és elkerülni a szigorúbb intézkedések meghozatalát. Jogilag ugyanis lett volna arra is lehetőség, hogy hozzátartozókat, sőt, akár betegeket is kitiltsanak a kórházból, ha azok nem tartják be az előírásokat és nem hagynak fel az álló- és a mozgóképek készítésével.


Más kórházakban is jelen van a probléma, de az ottani vezetők nem igazán foglalkoznak a jelenséggel. A Kepler Egyetemi Klinika azt közölte, hogy ismeri a problémát, de kézben tartja a helyzetet. Clemens Kukacka, az intézmény szóvivője megerősítette, hogy a páciensek egyre többször viszik magukkal a mobiljaikat a kezelésekre, hogy ott fotókat vagy videókat készítsenek, ez azonban nem engedélyezett és erre fel is hívják a figyelmet brosúrák és táblák segítségével. Volt, hogy valakit figyelmeztetni kellett, de eddig még senkit sem küldtek el és ezt nem is tervezik.

Claus Hager, egy másik helyi klinika szóvivője sem érezte jelentős problémának a jelenséget. Ők is évek óta felhívják a figyelmet a tiltásra táblákkal és szerintük inkább az a problémás, ha valakik betegeket vagy dolgozókat filmeznek le az akaratuk ellenére és a róluk készített felvételek felkerülnek a Facebookra. Ez a jelenség azonban nem csupán a kórházakra jellemző, hanem általában is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások