Drótnélküli hálózat az iskolákban

Drótnélküli hálózat az iskolákban

2000. október 3. 01:24, Kedd
A főiskolás Dana Boulter egyik délután némi szabadidővel rendelkezett. Gondolt egyet és laptopjával együtt kifeküdt a kertbe, hogy internetezzen.

Csakúgy, mint a főiskolák nagytöbbségében a Greenville-ben sem kell már kábel, ha az ember internetezni akar. Megteheti szinte bárhonnan, legyen az osztályterem, kosárpálya vagy akár az iskola előtti pázsit.

A laptopok és a kábel nélküli hálózatok nagy szabadságot adnak a diákoknak. Tudnak emailezni, beszélgetni a barátaikkal és folyamatosan a neten maradni, miközben az egyetem területén tartózkodnak. A tanulóknak nincs irodájuk, de a laptoppal bárhol dolgozhatnak. A Greenville tavaly vezette be a wireless hálózatot, csak úgy, mint a Carnegie Mellon University. A St. Mary College Newburgh-ben pedig még 1996-ban.

Természetesen a technológiának vannk hátulütoi is. Legfontosabb kérdés az adatbiztonság. A laptopok akkuja is csak pár órás munkát tesznek lehetővé, és persze a diákoknak könnyebb csalni is az osztályteremben. A vezeték nélküli hálózatok viszont elősegítik a diákok közös munkáját. Az iskoláknak pedig nem kell mindenhová csatlakozási pontokat kiépíteni.

A szakértők szerint hatalmas robbanás várható a vezeték nélküli hálózatok körül. A mostani növekedés hasonló lesz a '90-es évek belső hálózatainak fejlődéséhez a kollégiumi szobák között. Nem közömbös dolog a berendezések ára sem.

A wireless hálózat kiépítése egy kis főiskola vagy egyetem számára mindössze pár százezer dollárba kerül, egy nagyobbnak pedig néhány millióba. A Mount St. Mary vezeték nélküli hálózata mindössze 30000 dollárba került a vezetékes 150000 dolláros árával szemben.

Greenville-ben 10 hektár van lefedve, amihez a technikusok 60 adóvevőt telepítettek szerte az iskola területén. Ezek az adóvevők kb. akkorák, mint egy füstjelző készülék, és egy vagy két, toll méretű antennájuk van.

A diákoknak 150 dollárba kerül a modem, vagy 450 dollárba egy laptop bérlése egy félévre. Mikor egy diák vevőtávolságba ér, a modem egy jelet küld, majd csatlakozik a hálózatra 11 mbit/sec sebességgel, ami 200-szor gyorsabb, mint a közönséges telefonos kapcsolat. Eddig a greenville-i diákok fele kapcsolódott a hálózathoz.

Az iskola azt tervezi, hogy a jövő évtől kötelező lesz a diákoknak laptop használatát. De ha a notebookok kötelező iskolai felszerelési tárgyak lesznek, akkor nem biztos, hogy a szegényebb diákok is egyenlő oktatásban részesülnek majd.

Listázás a fórumban