Kína kemény kézzel tartja a gyeplőt

Kína kemény kézzel tartja a gyeplőt

2000. október 3. 20:56, Kedd
A kínai Internetes cégek és a külföldi befektetők enyhén szólva izgalommal várták a hétfői napot, mert kiderült, hogy milyen új szabályozásokat vezet be a kormány.


Annyi bizonyos volt, hogy Kína valószínűleg tovább szigorítja majd a politikailag kényes anyagok megjelentetést az Interneten, és tovább csökkenti majd a látogatható külföldi oldalak számát. Az érintett vállalkozások, befektetők kedden értékelték ki az új szabályok következményeit.

A nagycégek tudtak a rendelkezésekről, ezért őket nem érte meglepetésként a hír, mert már a hivatalos bejelentés előtt felkészítették rendszereiket.

Azok a most induló vállalkozások, akik éppen hogy ki tudták alakítani profiljukat, előfordulhat, hogy kezdhetnek mindet előröl. Újabb pénzösszegeket kell majd személyzetre, szakértőkre, technológiákra költeniük, hogy megfeleljenek a szigorú szabályoknak.

Az új szabályok:
Kína az "odavágó" törvényekben megszabja, hogy hány százalékban részesedhetnek külföldi tulajdonosok egy kínai webkikötőből. Ha nincs odavágó törvény, akkor a tulajdonos 0 - 49 százalékot birtokolhat.

A kikötők felelősek a szolgáltatott tartalmakért. A nem kívánatos tartalmakat a kikötőknek kell kiszűrniük és blokkolniuk. Nem kívánatos tartalom: a szerencsejáték, a pornográfia, és a Kommunista Párt ellen irányuló bármilyen kritikus felszólalás.

A kikötőknek jelenteniük és cenzúrázniuk kell az illegális tartalmakat. Minden megjelenő információt rögzíteniük kell, így az online chat szobákban folyó beszélgetéseket is. Az összegyűjt adatmennyiséget 60 napig kell tárolniuk. A rendőrségnek igény szerint meg kell mutatniuk mindent.

A cégeknek engedélyt kell kérniük, mielőtt kikötőt hoznának létre az Internen. A vállalkozásokat megbírságolhatják, vagy megvonhatják a működési engedélyüket, ha eltérnek az engedélyben szereplő üzleti tervtől, vagy ha nem felelnek meg a fent említett szabályoknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások