50 fellövésen is túl a SpaceX

50 fellövésen is túl a SpaceX

2018. március 10. 07:59, Szombat
A cég igáslova 50 alkalommal repült már, most ismét műholdat állítva pályára.

A SpaceX rajongóit ezekben a hetekben az új, jóval nagyobb típus, a Falcon Heavy további sorsa és felhasználása érdekli, eközben azonban a cég a Falcon 9 esetében kerített sort egy újabb startra, amellyel elérkeztek a félszázas álomhatárhoz. Minden szempontból rutin műveletté vált a kisebb rakéta indítása, amelyet azonban még mindig befolyásolhatnak bizonyos tényezők.

A Hispasat-küldetés eredetileg február 25-én indult volna, az illetékesek azonban mindenképpen további teszteket akartak elvégezni a rakéta orrkúpján. Emiatt csak most, március első napjaiban került sor a fellövésre, ezúttal a floridai Cape Canaveral légibázisról. A start jól sikerült, komolyabb gondokat nem regisztráltak, bár az első fokozat visszahozatala ezúttal sem került be a programba, mivel a drónhajó körzetében kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak – ezt már az előzetes közleményben jelezték. A műhold, amely többek között az európai régióban fogja kiterjeszteni a Ku- és C-sávokban elérhető audiovizuális tartalmakat, a tervek szerint 15 évig működik majd.


Elon Musk csapata immár 50 alkalommal lőtt fel ilyen rakétát, erre először 2010 júniusában kerítettek sort. Az azóta eltelt csaknem 8 év alatt mindössze kétszer fordult elő baleset, előbb 2015 júniusában esett darabokra egy példány a fellövés közben, megsemmisítve a Dragon teherkapszulát, majd pedig 2016 szeptemberében robbant fel egy másik rakéta, a kilövőállásban, egy előzetes teszt során. Az eredetileg kitűzött célt ezzel gyakorlatilag teljesítették, hiszen sikerült alaposan leszorítani a költségeket és rutinszerűen pályára állítani újabb és újabb rakományokat, nem mellesleg számos alkalommal visszahozva az első fokozatot, ezek némelyikét pedig újra felhasználva, miközben tovább dolgoznak a Falcon Heavy és a BFR típusokon, hogy a távlati célokat is megvalósítsák.

Az idei menetrend mindenképpen sűrű lesz, sok további startot szeretnének beütemezni, ezeket mi is figyelemmel kísérjük majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások