Már jövőre jöhet Musk Mars-rakétája

Már jövőre jöhet Musk Mars-rakétája

2018. március 17. 20:18, Szombat
A SpaceX vezetője bizakodó, de a veszélyekre is figyelmeztet.

A Falcon Heavy első fellövése, majd pedig a sorrendben félszázadik Falcon 9-start után nem sokkal került sor a texasi Austin városában a South By Southwest (SXSW) névre keresztelt fesztiválra, ahol Elon Musk is hosszabb beszélgetésben vett részt. Kijelentette, hogy a Mars-rakéta fejlesztése jól halad, itt már akár jövőre jöhet az első próba.

Musk elmondta, hogy a BFR kialakítását célzó munka jó ütemben halad előre, itt mind a gyorsítórakéta, mind pedig az „űrhajó” fejlesztése jól alakul, a változtatások és a dizájn módosulása gyors ütemben követik egymást. Ha minden így megy tovább, az első fellövésre akár már 2019 során sor kerülhet, így elméletileg elérhetővé válhat a Mars elérése és az ottani letelepedés. Itt persze egyelőre a rakéta kialakítása az elsődleges cél, ez azonban már önmagában is hasonló lépésekre késztetheti a többi céget és más országokat, így valóban beindulhat a bolygóközi eszközök szegmense és több eltérő megoldás jelenhet meg.


A cégvezető úgy véli, hogy a Mars nem a szupergazdag egyének távoli szigete lesz, hanem a határvidéken folytatott élet iránt vonzódó személyek ideális célpontja. Amennyiben sikerül a megtelepedés, itt a közvetlen demokrácia valamilyen formája valósulhat meg, szavazással dönthetnek majd a legtöbb ügyben, bár maga az utazás és az ottani élet rendkívüli veszélyeket rejt magában, így inkább a nagyjából 100 évvel ezelőtt sarkvidéki expedíciókhoz lehet majd azt hasonlítani. Emlékeztetett arra, hogy 2008 táján saját cégei is nagyon nehéz időszakot éltek át, ezt sikerült átvészelni, de nem kizárt, hogy hasonlóan komoly akadályok bukkannak majd fel.

A Mars egy esetleges földi háború esetén kellően távol van ahhoz, hogy itt az emberiség átvészelje ezt az időszakot, de azt sem zárja ki, hogy egy újabb „sötét kor” veszi majd kezdetét bolygónkon, amely nagymértékben visszavetheti az emberi civilizációt. Többek között ezért is van szükség egy önellátó marsi bázisra, amely komolyabb segítség nélkül megmaradhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások