Szabadalmi jogsértésekért fizet az Apple

Szabadalmi jogsértésekért fizet az Apple

2018. április 13. 08:45, Péntek
A kaliforniai konszern ismét vereséget szenvedett a tárgyalóteremben.

Tavaly októberben egy amerikai kerületi bíróság szabadalomsértésben mondta ki bűnösnek az Apple-t, amely köteles 440 millió dollár kártérítést fizetni a VirnetX Holding Corp. cégnek. Az indoklás az volt, hogy a társaság engedély nélkül használta az iOS, a Mac OS X, az iMessage és a FaceTime esetében alkalmazott virtuális magánhálózati technológiákat. Az Apple fellebbezett a döntés ellen.

Most egy texasi esküdtszék további 502,6 millió dollár kártérítést ítélt meg a VirnetX javára, az ok szintén szabadalomsértés. A két fél közötti jogi vita immár több mint nyolc éve húzódik és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy hamarosan véget érhet. Az új kártérítés teljesen független a korábbitól. Az új ügyben kizárólag azzal a technológiával foglalkoztak, amelyet az Apple az iOS 7 és 8 operációs rendszerekben használt fel.

Kendall Larsen, a VirnetX vezetője - érthetően - rendkívül elégedett volt a döntéssel kapcsolatban és jogosnak tartotta az ilyen mértékű kártérítést is, miután az kereken 400 millió értékesített Apple-eszközre vonatkozott. A vállalat részvényei az ítélet után 44 százalékkal erősödtek. Az valószínűsíthető, hogy a kaliforniai konszern ezen ítélet ellen is fellebbezni fog, az óriáscég arra hivatkozott, hogy az érintett szabadalmak egy része már hatályát vesztette.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások