Ismét pénzt gyűjt a SpaceX

Ismét pénzt gyűjt a SpaceX

2018. április 18. 11:16, Szerda
Eközben azonban folyik a munka az új kapszulán és a következő rakétán.

Hírügynökségi jelentések szerint a SpaceX további részvényeket adott el, amelynek révén további 507 millió dollárra tesznek majd szert, ezzel pedig a cég becsült összértéke elérheti a 25 milliárd dollárt. Erre a jelenleg zajló munka költségei miatt van szükség, de itt fel is tudnak mutatni néhány további fejleményt.

A Falcon Heavy sikeres fellövése után a Crew Dragon kapszulával folytatódott az erőfeszítés, itt pedig az év második felében több tesztre szeretnének sort keríteni, hogy minél előbb elinduljon az ISS legénységének kiszolgálása, megkerülve ezzel az orosz partnert (és egyben pótolva az évekkel ezelőtt nyugdíjazott űrsiklókat). Egy új beadvány szerint a cég szeretné a mexikói-öblöt is felhasználni, amennyiben a visszatérésnél nem áll rendelkezésre az elsődleges helyszín (ez jelenleg a Csendes-óceán), bár itt még az amerikai illetékes hatóságok engedélyére lesz szükség. Augusztusban jöhet a Demo Mission 1 (DM-1), még legénység nélkül, ezt követné a fellövés (emelkedés) közbeni vészleválás tesztje, a DM-2 pedig decemberben, vagy 2019 jönne a sorban, már legénységgel.

Folytatódik a BFR fejlesztése is, amely már a Mars célbavételét is jelenti. Rövidebb repülésekre kerítenének sort már a jövő év közepén, 2022-ben pedig már rakománnyal együtt repülne a hatalmas rakéta, már közvetlenül a Marsra. Nyilván ezért (is) van szükség az újabb tőkebevonásra, bár a NASA kellő számú küldetésben számít a cégre, így a folyamatos üzemelés nagyjából biztosítva lesz. Idén még több rajtra számítanak, ezek száma meghaladhatja a 30-at is, miközben Elon Musk személyes vagyona (értéke) is tovább emelkedik, hiszen ez a jelenlegi becslések szerint már csaknem 20 milliárd dollár.

Jeff Bezos, az Amazon első embere, eközben évente 1 milliárd dollárra tenne szert a cég részvényeinek eladásával, ebből finanszírozná a Blue Origin erőfeszítéseit, így érdekes versenynek nézünk elébe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások