Szolidáris a Telegrammal a Google

Szolidáris a Telegrammal a Google

2018. április 24. 18:16, Kedd
Az azonnali üzenetküldő blokádja miatt nehezen lehet hozzáférni a webes konszern számos szolgáltatásához és az intézkedés az Android-üzenetek továbbítására is hatással van.

Április közepén rendelte el egy moszkvai bíróság a Telegram oroszországi hozzáférésének blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) követelése ellenére sem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Az ítélet felhatalmazta a Roszkomnadzort, hogy haladéktalanul hozzákezdjen a Telegramhoz való hozzáférések letiltásához. Később ismertté vált, hogy a döntés a Google-t és az Amazont is érinti.

A Google most megerősítette, hogy a Telegram betiltása nagyon komoly hatással van a szolgáltatásai működésére. A blokád érinti a társaság keresőjét, a Gmailt és az Android-üzenetek továbbítását. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy az orosz hatóságok közel 19 millió IP-címet blokkolnak. A Google szóvivője közölte, hogy olyan jelentések vannak a birtokukban, melyek alapján néhány felhasználó nem tud hozzáférni bizonyos termékekhez, ugyanakkor konkrét szolgáltatásokat nem nevezett meg. Az Amazont szintén érinti a betiltás, de az óriáscég még nem adott ki közleményt az ügyben és nem is kommentálta azt.

A Telegram egy olyan technikát alkalmaz a blokkolás ellen, amelyet korábban a Zello nevű üzenetküldő alkalmazásban már közel egy évig sikeresen használtak a szolgáltatások korlátozásának kikerülésére. A Zello a Google és az Amazon infrastruktúrájára is támaszkodott, s folyamatosan váltogatta a használt IP-címeket. Ezért a Roszkomnadzor áttért arra, hogy teljes IP-cím alhálózatokat blokkoljon, hogy megnehezítse a nem blokkolt IP-címekre való átváltást. Az intézkedés már akkor is érintette a Google és az Amazon IP-címeit, emiatt a két vállalat felszólította a Zellót, hogy a technikát többet ne használja. A mostani ügyben viszont mindkét óriáscég szolidáris a Telegrammal és a lehetőségeikhez mérten még segítik is. Ez azonban örökké nem folytatódhat.

Ilja Andrejev, a Vee Security nevű proxy-szolgáltató alapítója és ügyvezetője szerint viszont Oroszország nem fog tartósan több millió IP-címet blokkolni. Moszkva keményen dolgozik azon, hogy javítsa a külföldi megítélését a közelgő labdarúgó-világbajnokság miatt, de ebbe nem fér bele az, hogy turistákat csalogat az államba, akik aztán megállapítják, hogy a Google szolgáltatásai nem működnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások