Otthoni robotokat fejleszt az Amazon

Otthoni robotokat fejleszt az Amazon

2018. április 24. 08:44, Kedd
A kereskedelmi konszern a háztartások automatizálását is szeretne elérni.

A Bloomberg jól értesültnek számító munkatársa, Mark Gurman azt írta, hogy a lakásokon belül az új robotok úgy tájékozódhatnak majd a szobák között, mint az önállóan közlekedő autók. Ehhez rendelkezni fognak kamerákkal és képfelismerő szoftverekkel. A képfelismeréssel kapcsolatos fejlesztőmunkát az Apple egykori menedzsere, Max Paley vezeti.

A jelenleg szigorúan titkosnak számító projekt kódneve Vesta és Gregg Zehr felügyeli. A szakember az Amazon Lab126 nevű hardverkutatási és fejlesztési részlegét vezeti. Ez az egység fejlesztette ki korábban az Echo hangszórókat, a Fire TV set-top-boxokat, a Fire táblagépeket és a Fire Phone készüléket. A Vesta program több esztendőre nyúlik vissza, de az idén az Amazon meglehetősen agresszíven kezdett munkatársakat toborozni. A társaság elsősorban szoftvermérnököket és robotikai szakértőket keresett. A projekt keretében készített gépek ugyanakkor különböznek az Amazon raktáraiban alkalmazott robotoktól, amelyeket az Amazon Robotics nevű vállalat tervezett.

Az még egyelőre tisztázatlan, hogy a technika konkrétan milyen feladatokat fog ellátni. Az egyik lehetőség, hogy a robotok az Amazon Alexa nevű beszédasszisztensét juttathatják majd el azokba a szobákba, amelyekben még nincs Echo hangszóró. Az elképzelések alapján az új robotok tesztelésére már az idén sor kerülhet és az első modellek jövőre elérhetők lesznek. Az Amazon egyik szóvivője azt közölte, hogy a cég nem kommentál pletykákat és spekulációkat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások