Májustól fizeti vissza írországi támogatását az Apple

Májustól fizeti vissza írországi támogatását az Apple

2018. április 26. 17:23, Csütörtök
A kaliforniai nagyvállalatnak a harmadik negyedévig kell visszafizetnie a teljes összeget, de az írek nem adják fel, csakazértse akarják a pénzt.

Miután Írország és az Apple megegyezett egy letéti számla létrehozásáról, hamarosan elkezdődhet a korábban kapott 13 milliárd eurós támogatás visszafizetése. Az ír pénzügyminisztérium fontos mérföldkőről beszélt - minderről a Politico számolt be.

A kaliforniai társaság az elmúlt években szinte tökélyre fejlesztette az adómegtakarítási rendszerét és már az 1980-as években a "kreatív könyvelés" egyik úttörőjének számított. Az Apple elsősorban az alacsony írországi adókulcsokból profitált és a "Double Irish with a Dutch Sandwich" becenevű rendszert alkalmazta, amelynek lényege, hogy az üzleteket két írországi leányvállalaton keresztül bonyolította le, így a bevételek egy része adómentesen került az Amerikai Egyesült Államokba.

Az Európai Bizottság tavaly augusztusban jelezte azt, hogy 13 milliárd eurót kell Írországnak visszakérnie az Apple-től. A testület következtetése szerint a szigetország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek és ez jogellenes az állami támogatásra vonatkozó európai uniós szabályok szerint, mivel így a gyártó más vállalkozásoknál lényegesen kevesebb adót fizetett. Az európai uniós tagállamnak 2017. január 3-ig kellett volna végrehajtania az Európai Bizottság határozatát. Miután ez nem történt meg, ezért Margrethe Vestager, az Európai Unió piaci versenypolitikáért felelős biztosa októberben bejelentette, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé utalták.

Az ír pénzügyminisztérium arra alapozott, hogy még az idén megvizsgálják azt a panaszt, amelyet az ország nyújtott be az európai uniós döntés ellen. (Tehát az ír politikusok azért harcolnak, hogy ne kelljen pénzt kérniük az amerikai óriáscégtől...) Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter közölte, hogy arra számítanak, hogy a fellebbviteli eljárás már az ősszel elkezdődik. Az viszont a bíróktól függ majd, hogy milyen hosszú ideig fognak tartani az ügyben a meghallgatások, ráadásul, ha meg is születik az ítélet, mind a két félnek lesz még lehetősége fellebbezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások