Egyre kevesebb alaplap fogy

Egyre kevesebb alaplap fogy

2018. május 4. 08:48, Péntek
A Gigabyte mellett - kisebb vagy nagyobb mértékben - a többi gyártó is kénytelen szembenézni a csökkenő kereslettel.

2013-ban a Gigabyte még több mint 20 millió alaplapot adott el évente, idén viszont könnyen lehet, hogy még 10 millió darab alaplapot sem tud majd értékesíteni - erről a DigiTimes tajvani hírportál számolt be. A gyártó már az elmúlt években is igyekezett reagálni a folyamatra és tavaly nyáron átszervezést hajtott végre azért, hogy a jövőben hatékonyabban tudjon működni. Azonban az intézkedés nem hozta meg a várt sikert, sőt, az eladási adatok tovább csökkentek. Míg 2016-ban még 16,2 millió darab terméket sikerült értékesíteni, addig tavaly már csak 12,6 milliót.

Az idén egyébként az egész ágazat azzal számol, hogy 10 százalékkal kevesebb alaplapot sikerül értékesíteni. A jelenség - a játékosoknak szánt termékeknek köszönhetően - az Asust és az MSI-t alig érinti, de a Gigabyte nagyon is megérzi a folyamatot. A gyártó ezért eleve azzal számolt, hogy az idei esztendő első felében csak 5 millió alaplapot tud eladni és az év második felében is körülbelül ugyanannyit. A 10 milliós eladási határ átlépése attól függ majd, hogy mennyire lesz sikeres az őszi és a karácsonyi időszak.

Az alaplapgyártók azért is vannak nehéz helyzetben, mert az Intel és az AMD részéről nem igazán várhatók új modellek, amelyek felpörgetnék az alaplapvásárlásokat. Pedig az év első hónapjaiban még jelentős mértékben nőttek a Gigabyte bevételei, ami a kriptovaluta-bányászatnak volt köszönhető. A 2018 első negyedévének bevétele 51,38 százalékkal haladta meg a 2017-es év hasonló időszakának bevételét. De a kriptovaluta-bányászati láz lecsengőben van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások