Az Amazonnál tilosak a Powerpoint-prezentációk

Az Amazonnál tilosak a Powerpoint-prezentációk

2018. május 7. 09:02, Hétfő
A kereskedelmi konszernnél a fóliás bemutatók tabunak számítanak.

Jeff Bezos, az Amazon első embere emlékeztette a dolgozókat arra, hogy a társaságnál tilos alkalmazni a Powerpoint-prezentációkat. Ehelyett a munkavállalóknak a gondolataikat teljes mondatokban kell megfogalmazniuk és elbeszélésként előadniuk. Ezután az üzleti találkozókon kiosztják az anyagokat és fél órán át beszélgetnek, vitatkoznak azokról. Bezos a Powerpoint-tilalmat azzal indokolta, hogy a prezentációk egész egyszerűen nem olyan hatékonyak, mint a hagyományos beszámolók. Az Amazon új munkatársai eleinte nagyon nehezen birkóztak meg ezzel az előírással. A felhozott érv az volt, hogy a szövegekre sokkal tovább emlékeznek az emberek, mint a bemutatókra.

A feljegyzéseknek legalább 6 oldalasaknak kell lenniük, ez biztosítja azt, hogy a dokumentumokban valaki ne csupán a legfontosabb dolgokat foglalja össze. Bezos felhívta az alkalmazottak figyelmét arra, hogy nem egyszerű feladat egy feljegyzés elkészítése. Az anyagokat többször is át kell dolgozni és nem írhatók meg néhány óra vagy nap alatt. Célszerű továbbá másokkal közösen megírni a beszámolókat.

Nem Bezos az első vezető, aki a vállalatánál megtiltotta a Powerpoint-prezentációk használatát. Korábban Steve Jobs képviselt hasonló álláspontot és az új termékek bemutatásakor tilos volt alkalmazni a prezentációkat. Az volt a kedvenc mondása ezzel kapcsolatban, hogy azoknak az embereknek, akik tudják, hogy miről beszélnek, nincs szükségük Powerpoint-fóliákra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások