A mesterséges intelligenciáról tárgyalnak a Fehér Házban

A mesterséges intelligenciáról tárgyalnak a Fehér Házban

2018. május 10. 11:15, Csütörtök
Washington számára központi technológiai kérdéssé vált a mesterséges intelligencia.

A Fehér Ház egyeztetésre hívta az amerikai nagyvállalatok munkatársait és szakértőit. Az eseményre több mint 100 menedzser kapott meghívást, köztük vannak az Alphabet, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és az Oracle szakemberei. A Trump-kabinetet a Pentagon, a kereskedelmi, a mezőgazdasági, az energiaügyi, az egészségügyi és a közlekedési minisztérium tagjai képviselik majd.

A tervezett találkozó témái között lesz a technológia kutatása és fejlesztése, valamint az, hogy milyen akadályok hátráltatják a széles körű elterjedését és mely akadályokat lehet eltüntetni. A Fehér Ház közleménye szerint az Amerikai Egyesült Államoknak a mesterséges intelligencia globálisan vezető fejlesztőjeként egyedülálló szerepe van abban, hogy a technológiát megfelelően módon alkalmazza az ipar és előkészítsék a közvélemény számára. A résztvevők politikai intézkedésekről is fognak tárgyalni, hogy teljes mértékben megvalósíthassák a mesterséges intelligencia ígéretét az amerikai nép számára.

Az USA legnagyobb ellenfele a területen Kína, amely nemzeti prioritássá tette a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket. Az ázsiai konszernek többek között gépi tanulási rendszereket készítenek, hogy frissíthessék a banki szolgáltatásokat, azonosíthassák az arcokat a tömegekben és ellenőrizhessék a drónokat. William Carter, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ technológiai szakpolitikai programjának igazgatóhelyettese elmondta: az, hogy a Fehér Ház ennyire a nemzeti kutatásra és fejlesztésre összpontosít, egyértelműen a Kínával kapcsolatos aggodalmaknak köszönhető. Mindez egyébként érthető is, különösen annak tükrében, hogy az ázsiai állam mennyi pénzt fordít a technológiára.

Dean Garfield, az IT-ipari Tanács vezetője azt hangsúlyozta, hogy a találkozó fontos lépést jelent a kormány és az ipar közötti együttműködés kiépítése felé a mesterséges intelligencia területén. A technológiai szektor elkötelezett az életet megkímélő, az élelmiszereket javító és az oktatást átalakító technológiák felé. Azonban ahhoz, hogy az USA továbbra is vezető szerepet tölthessen be ezen a területen, több kutatási-fejlesztési befektetésre van szükség és arra, hogy a munkavállalókat is felkészítsék a jövőbeli változásokra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások