A Facebook és a mobiltelefon évtizeddel vetette vissza a videojátékokat

A Facebook és a mobiltelefon évtizeddel vetette vissza a videojátékokat

2018. június 1. 09:22, Péntek
Ezzel egyidőben azonban hatalmas közönség előtt tárták szélesre a kapukat, és teljesen új üzleti modelleket hoztak létre.

Az Electronic Arts nem egy átlagos vállalat: 1982-es alapítása óta utálják az emberek, eközben pénzügyileg nagyon is sikeres. Olyan franchiseok birtokosa, mint a FIFA, a Battlefield vagy a Sims sorozat, termékei milliós példányszámban kelnek el, eközben kétszer egymás után megkapta a "Az USA legrosszabb vállalata" címet a nagyközönségtől. Az egyik alapító, Jeff Burton mindezt emocionális szepontokkal magyarázza: "Egy játéknak érzelmeket kell kiváltania a játékosokból. Ezt még nagyon nehéz volt megvalósítani akkor, amikor a számítógépeket csak táblázatok szerkesztésére és a Word futtatására használták" - emlékezett vissza.

Jeff Burton egyike volt a társaság hat alapítótagjának úgy, hogy közülük neki volt egyedül tapasztalata a fejlesztés terén. "Egyszer Trip Hawkings felhívott - ő és a barátai akkor az Apple és a VisiCorp cégeknél dolgoztak, később ő lett a cég vezérigazgatója - és több éjszakán keresztül azon gondolkodtunk, hogy miként nézhetne ki az új vállalatunk. Hawkings egy nap megkérdezte, hogy mikor mondok végre fel, mert a többiek már elkötelezték magukat - ami persze nem volt igaz. Így nem tehettem mást, minthogy megalapítottuk az Electronic Arts-ot" - mesélte a menedzser.


Burton 1989-ben hagyta ott az EA-t, de befektetőként és tanácsadóként a videojáték-ágazatban maradt. Nagyon kritikusan szemléli az ágazat fejlődését, például amikor első alkalommal meglátta az olyan Facebook-játékokat, mint a Farmville, akkor azt gondolta, hogy 10 évvel visszarepült az időben. Ezek a szoftverek egyáltalán nem voltak előremutatóak, részben a korlátozott sávszélesség és a technikai lehetőségek miatt, de viszont lehetővé tették hogy a piac hatalmassá váljon. A menedzser elismerte, hogy a kezdetekkor egyáltalán nem értették meg az internet hatalmát. Szintén nem voltak pozitív érzései és élményei a mobiljátékok piacát alapvetően meghatározó Angry Birds kapcsán sem. Úgy vélte, hogy a program a karakterekből és a játékosok hozzá fűződő érzelmi kapcsolatából profitál, amitől eltekintve egy meglehetősen buta játék.

Burton az EA üzleti modelljének fontos részét képező mikrotranzakciókat sem akarta kommentálni, csupán annyit mondott, hogy az üzleti modellek nyújtotta minden lehetőséget ki kell használni. Ezek közül néhányat a felhasználók szeretni fognak, másokat nem. Elutasította viszont azt, hogy a játékokban figyelmeztetéseket helyezzenek el a függőséggel kapcsolatban. Azzal érvelt, hogy nem a fejlesztők felelőssége a játékosok ellenőrzése és hogy megmondják mit tegyenek mások.

Az EA társalapítója szerint az a korszak, ami most jön majd a virtuális valóság által még erősebben lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználó érzelmileg is kötődjön a játékhoz. A technológia egyúttal oda vezet majd, hogy még inkább kiemelkednek a videojátékok közösségi szempontjai. Az egész piac a közösségi dolgok irányába fejlődik, miközben az emberek továbbra is egyedül lesznek majd az otthonukban. Együtt és egyszerre fog létezni mind a két világ: az otthoni és a közösségi élmény.

Jeff Burton egyébként már nem játszik, egyrészt túl öregnek tartja hozzá magát, másrészt azzal akar foglalkozni, hogy megpróbálja megvalósítani más emberek álmait. Tavaly a Holodeck VR nevű startupban lépett ismét színre, szerinte a valódi és a virtuális valóság ötvözése rendkívüli mértékben meg fogja változtatni a játék- és a szabadidőipart, s új lendületet ad majd ezen ágazatoknak. A Holodeck VR technológiája a használt hardvertől függetlenül működik és mindenféle szemüveggel használható. A fejlesztés lényege, hogy szabadidőparkokban, előre kitalált pályákon akár egyszerre 100 személy is mozoghat egyszerre. A kulcs egy okos helymeghatározási technológia, az egyes személyek pontos pozícióját optikai és rádiójelek kombinációjával azonosítják, majd ezen információk alapján modellezik az adott helyzeteket úgy, hogy a folyamatba a résztvevők avatárjait is bevonják. A technológiával akár 100 személy pozíciója is meghatározható egy akár 40 000 négyzetméteres területen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások