Európaiak is jelentkezhetnek a kínai űrállomásra 

Európaiak is jelentkezhetnek a kínai űrállomásra 

2018. május 31. 16:45, Csütörtök
Kína mindenkit vár, saját állomásukat néhány éven belül beüzemelnék.

A Nemzetközi Űrállomás bizonytalan jövőjéről tavaly már mi is írtunk, ezzel kapcsolatban mindössze annyit tudunk, hogy a jelenlegi amerikai vezetés 2024-ig vetne véget a program támogatásának. Kína ezzel szemben saját bázisát építi, itt pedig minden érdeklődőt szívesen várnak.

Az állami hírforrások beszámolója szerint az egyes országok méretétől és fejlettségi szintjétől függetlenül várják az érdeklődőket, amivel a nemzetközi együttműködést szeretnék elősegíteni. Ez persze egyben a nagyhatalmi játszma részét is képezi, hiszen az amerikai visszahúzódás és az orosz visszaesés komoly lehetőséget kínál számukra az űrkutatás terén. Nem vitás, hogy az ázsiai óriás a jövőben nagyobb szerepet kíván itt betölteni, ami pedig az érdeklődés szintjét illeti, érdemes arról is írni, hogy egyes európai asztronauták már tavaly óta részt vesznek a kínai programban. Az állomás persze még nincs kész, de a felkészülés amúgy is éveket vesz igénybe, így érdemes már most jelezni az együttműködési szándékot.

A hivatalos tervek szerint a sorrendben harmadik, immár valóban űrállomásként funkcionáló objektumot 2022-ig helyeznék üzembe, ezt követően megindulhat az egymást követő legénységek felküldése és szolgálatba állítása. Az Európai Űrügynökség már megkötötte saját együttműködési szerződését, eszerint a kontinensről érkező asztronauták a következő évtizedben valóban helyet kaphatnak a CSS-re induló kapszulákban, azt azonban még nem tudjuk, hogy a menetrend pontosan hogyan alakul majd.

Az ISS további, elsősorban magáncégek által biztosított üzemeltetése mellett felmerült még egy Hold melletti bázis felépítése is, ez azonban még messze van, így az ötlet maga még nem veheti fel azonnal a versenyt a kínai törekvéssel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások