Lassul a Linux fejlődése

Lassul a Linux fejlődése

2000. október 16. 22:19, Hétfő
A siker néha hátrányt is okozhat. A Linux népszerűsége súlyos hullámvölgybe juttathatja a kernel fejlődési ütemét. A Linux növekvő ismertsége kezdi kifejteni hátrányát, ami leginkább az új kernelek kibocsátásának hosszadalmas késlekedéseiben figyelhető meg. Fejlesztők a múlt héten elhelyezték a Linux 2.4 kilences számú tesztverzióját a kernel arhívumba kipróbálás céljából, de a végleges verzió nem valószínű, hogy még az évben napvilágot lát.

A kernel késése azonban inkább a sikerességre utal, nem pedig hiányosságokra. A nyílt kódú operációs rendszerek fejlesztési menete lehet az ok, mivel a Linux terjedésével az alapos, átható vizsgálatok egyre fontosabbá válnak.

A Linux a GNU General Public License (Általános Nyílt Licensz) keretein belül készül, és a forráskódja szabadon elérhető bárki számára. A különböző változtatások eljuttatását a felhasználókhoz kernel frissítések formájában valósítják meg, és amíg a fejlesztési folyamatban a fejlesztők széles köre részt vesz, a dötés, hogy az új verzióba mely módosítások kerüljenek be, egyedül Linus Torvalds, a Linux kitalálójának exkluzív joga.

A mostani késések, mondja a Linux megalkotója, annak tudhatók be, hogy túl sokat akart vállalni egyszerre. 1999 közepén Torvalds azt mondta, a Linux 2.4 még azév őszében készen lesz. Az év elején azt mondta októberre, de legkésőbb év végére készül el az új verzió. " Túl sok új kód érkezett, és főleg túl későn." -mondta Torvalds egy, az eWeek -nek adott, e-mail interjúban, a múlt héten. "Nem mindig vagyok olyan szigorú, mint amilyennek kellene, hogy legyek, és elfogadtam változtatásokat akkor, amikor már nem kellet volna."

Vajon meddig lehet ezt a módszert alkalmazni ebben a kérdésben, ilyen heves viták közepedte. Néhány fejlesztő mérgelődik, mert a Linux térhódításával szükségessé kellene, hogy váljon az új kernelek rendszeres ütemterv szerinti kiadása. Mások szerint a technológiai fejlődés és stabilitás nem áldozható fel holmi kiadási határidők betartása miatt.

Torvalds szerint az előre beütemezett határidők betartása a forgalmazók feladata, akik a szoftver eladásában érdekeltek. "Én nem ilyen vezető vagyok" -mondta, "én inkább tanácsadónak érzem magam. ... Az egyetlen dolog, ami engem foglalkoztat, az a technikai oldal. Ez az, amiért az emberek bíznak bennem."

Torvalds látja, milyen gondokat okoznak a beütemezett kiadások, és a határidők átlépései a szoftveriparban dolgozóknak. "Ez nem jelenti azt, hogy az én standard kernelem az egyetlen. Ha így lenne, elveszne a nyílt forrás valódi értelme. Én csupán egy újabb Microsoft lennék. Nem fogjuk sürgetni a korai kiadást, mivel nem akarjuk feláldozni a technológiai fejlesztéseket, amiket tartalmazni fog az új kernel, csak azért, hogy egy határidőt betartsunk." - mondta.

A legtöbb forgalmazó megérti a késéseket. Volker Wiegand, az oaklandi (Kalifornia) SuSe Inc. elnöke szerint a 2.4 -es kernel csúszása nincsen hatással a cég szoftverszállítási képességére. A 2.4 -es kernel technológiai újításai mellett fontos, hogy a rendszer megbízhatósága biztosítva legyen, mondta Wiegand.

A jelenlegi feladat a hardverek tesztelése. Torvalds elmondása alapján az új kernel jelentős újdonságai között van:
- nyolc processzor támogatása
- a nagy fájlrendszerek használata akár 32 bites arhitektúrákon
- képesség 64GB fizikai memória kezelésére az Intel nagy x86 -os szerverein
- kibővített hardver támogatás, pl.: USB és 3D gyorsító videóvezérlők
- új arhitektúrák, mint a S/390, az Intel IA64 és az AMD X86-64 -e


"A változások közül sok tulajdonképpen infrastruktúra fejlesztés és megnövelt modularitás. A felhasználók nem fogják látni ezeket, de a fejlesztők számára jelentős előrelépés lesz." - mondta Torvalds.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások