Mesterséges intelligencia - borzasztó erős az amerikai agyelszívás

Mesterséges intelligencia - borzasztó erős az amerikai agyelszívás

2018. június 29. 12:48, Péntek
Az európai szakemberek úgy vélték, hogy a kérdésben sürgős beavatkozásra van szükség.

Gerhard Lakemeyer az európai mesterséges intelligencia kutatókat tömörítő EurAI nevű szervezet elnöke és egyben az Aacheni Egyetem informatikai professzora. Az EurAI a nemzeti mesterséges intelligencia szervezetek európai ernyőszövetsége és jelenleg 4500 tagja van. Az EurAI-t az 1980-as években alapította Wolfgang Bibel német informatikus.

Lakemeyer elmondta, hogy az agyelszívás nagyon erős, sok szakértő megy az Amerikai Egyesült Államokba, mert ott hatalmas fizetéseket kap és mert az USA egy kiváló környezet a tudósok számára. Ráadásul nem csupán a hallgatókat csábítják el a tengerentúlra, hanem a professzorokat is. A hallgatóknak és a tanároknak egyaránt vonzó az, hogy az olyan cégek, mint a Google hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkeznek és akkora kutatható adatmennyiséggel, amellyel az egyetemek nem.

Lakemeyer a figyelmeztetésével a European Lab for Learning & Intelligent Systems (ELLIS) nevű kezdeményezéshez csatlakozott. Az ELLIS a gépi tanulás területén van jelen és többek között felsorakozott mögé Zoubin Ghahramani, a Cambridge-i Egyetem és Max Welling, az Amszterdami Egyetem munkatársa. A kezdeményezés célja, hogy lehetővé váljon Európában a legmagasabb színvonalú tudományos karrier, illetve, hogy sikerüljön a tengerentúli vállalatoknak megfelelő vetélytársává válni.

Yoshua Bengio Montrealban kutatja a gépi tanulást és a területen évtizedek óta a világ egyik vezető szakemberének számít. Lényegesnek nevezte egy megfelelő kutatási szövetség létrehozását az európai gazdaság számára. Yann LeCun, a Facebook mesterséges kutatásokért felelős vezetője üdvözölte a kezdeményezést, míg Garth Gibson, a torontói Vector Institute első embere jó ötletnek nevezte azt. Lakemeyer szintén azt az álláspontot képviselte, hogy az ELLIS jó irányba halad. Az EurAI vezetője közölte, hogy a gépi tanulás fontos témává vált az elmúlt években és a területen komoly haladást sikerült elérni, például a mintafelismerésben, a beszédfeldolgozásban és a fordításban. De mindez önmagában nem elegendő, szükség van egy CERN-szerű létesítményre a mesterséges intelligencia számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban