Elindult a Nagy Hadronütköztető átépítése

Elindult a Nagy Hadronütköztető átépítése

2018. június 25. 15:47, Hétfő
Évekig tart majd a munka, ám jóval több ritka jelenséget tudnak majd így megfigyelni.

A CERN a napokban ünnepelte a komoly kivitelezési munka kezdetét, amelynek eredményeként a következő évtized közepére újul meg a Nagy Hadronütköztető, a remények szerint további érdekes adatokat és eredményeket szolgáltatva (pontosabban téve elérhetővé) a szakemberek számára. Jóval több ütköztetést és ennek révén több Higgs-részecskét szeretnének látni.

A tervek szerint valamikor 2026-ban fejeződhet majd be az átépítés, amelynek során összesen további 130 mágnest építenének be a 27 kilométer hosszú gyűrűbe. Az erről is szóló videóból kiderül továbbá, hogy a 2010 óta folyó kísérletek részeként a csaknem fénysebességgel száguldó protonok 4 különböző ponton ütközhetnek egymásnak, ezáltal új, további részecskéket hozva létre. Jelenleg másodperceként akár 1 milliárd ilyen ütközést regisztrálhatunk és elemezhetünk ki, a High-Luminosity LHC (HL-LHC) elkészülte után azonban öt-hétszer több ütközést figyelhetünk majd meg, ezzel pedig a 2026 és 2036 közötti időszakban akár tízszer több adatot nyerhetünk majd ki, amelyek tovább segítenek majd minket a természet törvényeinek megismerésében.

Többek között a Higgs-bozonok tulajdonságainak részletesebb leírását érhetjük majd el az átépítés és kiegészítés után, ezek létrejöttének folyamatát is jobban megismerhetjük, de az egyéb részecskékkel való interakciók, valamint a lebomlás esetében is előrelépést látunk majd. Ezzel egy időben a részecskefizika standard modelljén is túlmutató elméleteket is igyekeznek majd megvizsgálni, azokat visszaigazolni, legyen szó az extra dimenziókról, a szuperszimmetriáról, vagy akár a kvarkok esetleges alkotóelemeiről, a preonokról. A 2016-ban jóváhagyott projekt keretében összesen 1,2 km hosszan cserélik majd ki a fontosabb komponenseket, amelyek természetesen csak hosszas tesztelés után kerülhetnek majd ide.

Az LHC a munkálatok alatt is folytatja a munkát, bár két hosszabb technikai jellegű szünetet iktatnának közbe, hogy a szokásos éves karbantartási munkálatok mellett a beépítést is elvégezhessék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások