Fellebbez az EU büntetése ellen a Google

Fellebbez az EU büntetése ellen a Google

2018. július 20. 09:07, Péntek
A társaság vezetője reagált az Európai Bizottság által kiszabott hatalmas pénzbüntetésre.

Mint ismeretes, a testület 4,3 milliárd euróra büntette a Google-t az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az EU szerint az óriáscég 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén. A Google-nek 90 napon belül véget kell vetnie e gyakorlatnak, ellenkező esetben az Alphabet – a Google anyavállalata – átlagos napi globális árbevételének legfeljebb 5%-át kitevő bírságot kell fizetnie.

Sundar Pichai, a Google vezetője blogbejegyzésében reagált a döntésre. A menedzser mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, majd rámutatott, hogy az Android nem korlátozza, hanem elősegíti a piaci versenyt és arról gondoskodik, hogy mindenki megengedhessen magának egy okostelefont. Az Android üzleti modellje biztosítja azt is, hogy a Google a mobil operációs rendszert ingyen elérhetővé tudja tenni.


Pichai közölte továbbá, hogy az Európai Unió a döntés meghozatalakor teljesen figyelmen kívül hagyta azt, hogy az Európai Bizottság egyik felmérésben a felhasználók 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az Android versenyben van az iPhone készülékekkel. Az üzletember kiemelte, hogy világszerte több ezer okostelefon-gyártó és mobilszolgáltató készít és értékesít Androidot futtató eszközöket, s alkalmazásfejlesztők millió építették fel az üzletüket az Androidra. A platformból több milliárdan profitáltak, mivel a legaktuálisabb okostelefonokat engedhetik meg maguknak.

A menedzser kifejtette, hogy világszerte 1300 különböző márkanév alatt összesen több mint 24 000 androidos modell érhető el. A műszaki eltérések ellenére ezek egyeznek egy dologban: több millió alkalmazást futtathatnak. Ez pedig azáltal lehetséges, mert ők egyszerű szabályokat alkottak meg azért, hogy biztosítsák a műszaki kompatibilitást. Ugyanakkor egyetlen szolgáltató sincs kényszerítve arra, hogy tartsa magát ezekhez a szabályokhoz. Példaként említette az Amazont és annak Fire táblagépeit, illetve TV-tunerjeit. A társaság lemondott a Google szolgáltatásairól, viszont ennek ellenére az Androidra épít.


A Google vezetője ezután kitért arra, hogy bár egy tipikus androidos okostelefonon 40 előre feltelepített alkalmazás található meg - nem csupán a Google, hanem az eszközgyártók kínálatából is -, de az emberek általában további 50 szoftvert installálnak a készülékeikre. Ez pedig 1,6 millió európai alkalmazás-fejlesztő megélhetését biztosítja.

Pichai szerint az Android és a Google alkalmazáscsomag ingyenes megosztása nem csupán a telefongyártók és -forgalmazók számára hatékony, hanem hasznos a fejlesztőknek és a felhasználóknak is. Amennyiben a gyártók és a mobilszolgáltatók nem tudnák a szoftvereiket ennyi eszközön alkalmazni, akkor ez zavarná az Android-ökorendszer egyensúlyát. A platform üzleti modellje vezetett ahhoz, hogy az óriáscég technológiájáért egyetlen telefongyártónak sem kellett fizetnie, miként nem volt ráutalva egy szigorúan ellenőrzött terjesztési modellre sem.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások