Új dinoszauruszra bukkantak Kínában

Új dinoszauruszra bukkantak Kínában

2018. július 26. 08:13, Csütörtök
A nagyobb növényevő jelenléte fontos folyamatokra világít rá.

A dinoszauruszok kapcsán szinte hónapról-hónapra van miről beszámolni, hiszen nincs hiány az új leletekből, illetve az ezekből levont következtetésekből. Egy kínai eredmény most arra világít rá, hogy ezek az állatok jóval korábban elérték a globális jelenlétet.

A Nature magazin oldalán közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy a kínai kutatók által megtalált darabok több egyéb lelettel együtt kerültek elő, ezekből pedig összesen 10 különböző, ámbár nem teljes csontvázat rakhatunk ki. A szakemberek a Lingwulong shenqui névre keresztelték az új példányt, amely így a „Lingwu csodálatos sárkánya” nevet viseli, a jelző kapcsán azonban még folynak a viták, hiszen nem teljesen világos, hogy ezt pontosan mivel és mennyiben érdemli ki. Az biztosnak tűnik, hogy egy nagyobb méretű állatról van szó, amelynek hossza 11 és 18 méter között lehetett, ez pedig növényevő volt, hasonlóan a többi sauropodához, így például a brontoszauruszhoz.


A csapat tagjai kiemelték, hogy most először bukkantak Kelet-Ázsiában a Diplodocoidea öregcsaládba tartozó állat maradványaira, ez pedig többek között arra utal, hogy ezen a területen jóval korábban jelentek meg ezek a példányok, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A fejlett szauropodák akár 15 millió évvel korábban is felbukkanhattak, a globális jelenlét pedig még akkor megvalósult, amikor a Pangaea szuperkontinens egyetlen összefüggő szárazföldi területet alkotott. Ez persze nem teljesen egyértelmű, hiszen a 174 millió éve halott állatok pontos besorolása és elhelyezése soha nem egyszerű feladat, a vita pedig tovább folyik erről, de a kutatók biztosak abban, hogy a fenti következtetéseket kellő alapossággal vonták le.


A család kibővülése mindenesetre önmagában is kellemes fejlemény, ami egyben arra is rámutat, hogy messze nincs teljes képünk a dinoszauruszok koráról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások