A Google nem törli a The Pirate Bay-t a keresési indexéből

A Google nem törli a The Pirate Bay-t a keresési indexéből

2018. július 31. 07:20, Kedd
Az oldal már évek óta szálka a szerzői jogvédők szemében, de a követeléseik rendre süket fülekre találnak.

A filmipar és a szerzői jogvédők már számos esetben kérték a Google illetékeseitől, hogy távolítsák el a The Pirate Bay (TPB) címét a keresési indexből, de ennek eddig nem igazán volt foganatja. A portál már régóta a leghíresebb torrentplatformnak számít. A The Pirate Bay az összes beérkezett panasz és a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) törvényhez kapcsolódó megkeresések ellenére ugyanakkor még mindig él és virul, mert a legnagyobb webes kereső évek óta megtagadja a keresési indexéből való kitörlését.

Amennyiben egy ilyen intézkedésre sor kerül, akkor a cím begépelése után az adott honlap helyett csak egy üzenet jelenne meg, amelyben a felhasználókat tájékoztatják a lépésről. A problémás ajánlatokkal kapcsolatos panaszokat és a megkereséseket általában vagy a szakmai vagy a szerzői jogvédő szervezetek nyújtják be az érintett óriáscégeknek. A folyamat sok esetben általában automatikus, emiatt gyakoriak a hibák is. A Google ugyanakkor nem kötelezhető arra, hogy minden kért vagy követelt tiltást megvalósítson, hanem az egyes panaszokat akár el is utasíthatja. Az utóbbi esetekben a jogvédőknek marad a bírósági eljárás.

A Google a The Pirate Bay esetében eddig megtagadta az összes kérést. Csak a thepiratebay.org és thepiratebay.se fő domének esetében 2013 óta legalább 70 törlési követelés érkezett a vállalathoz, de az oldal mindig elérhető maradt a keresési indexben. Ennek hátterében alighanem az lehet, hogy a sok illegálisan másolt tartalom mellett a platformon legális tartalmak is fellelhetők. A The Pirate Bay a streaming ellenére népszerű és tavalyig még mindig az illegális filmmásolatok első számú lelőhelyének számított.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások