A stream-ajánlatok kiszorítják a torrentet

A stream-ajánlatok kiszorítják a torrentet

2018. augusztus 6. 12:10, Hétfő
Gyakran elhangzott régebben érvként a felhasználók részéről, hogy lemondanának a feltört tartalmakról, ha lennének megfelelő legális ajánlatok. Nos, ezek nem csupán üres szavak voltak.

Folyamatosan csökken az illegális zenei másolatokat használók száma és aránya. A YouGov nevű brit piac- és véleménykutató intézet adatai alapján már csupán minden tizedik brit felhasználó tölt le illegálisan zenét a világhálóról. Ez az arány a következő években tovább csökkenhet. Öt évvel ezelőtt egyébként ez az arány még 18 százalék volt.

A kalózok közel kétharmada nyilatkozta azt, hogy öt esztendő múlva is illegálisan fogja beszerezni a zenét az internetről, 22 százalékuk viszont azt mondta, hogy hamarosan felhagy a tevékenységével. Emellett az egykori kalózok 63 százaléka közölte azt, hogy már csak legális stream-szolgáltatást használ. Ennek oka az, hogy egyszerűbb a zenét streamelni, mint illegálisan letölteni a zeneszámokat. Az elmúlt időszakban elsősorban a Spotify vette át az illegális ajánlatok helyét.


A megkérdezettek közül minden második mondta azt, hogy a kizárólag egyetlen zenei platformon elérhető exkluzív alkotásokat irritálónak tartja, az ilyen dolgok ugyanis visszafordítják a felhasználókat az illegális ajánlatokhoz. A válaszolók 44 százaléka nyilatkozta azt, hogy csak akkor töltenek le valamit, ha a tartalmat máshol és legális forrásból nem találták meg.

A MUSO nevű londoni székhelyű kalózellenes szervezet a júniusi jelentésében azt írta, hogy az összes kalóz 91 százaléka rendelkezik valamilyen legális stream-előfizetéssel a Netflix, az Amazon Prime, a Spotify vagy az Apple Music rendszerében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások