Felgyorsítja a vakság kialakulását a kijelzőkből áradó kék fény

Felgyorsítja a vakság kialakulását a kijelzőkből áradó kék fény

2018. augusztus 13. 08:16, Hétfő
Aki állandóan a sötétben ül és a képernyőt bámulja, annál az átlagosnál nagyobb a megvakulás kockázata.

A Toledói Egyetem munkatársai a különböző kijelzők által kibocsátott kék fénynek az emberi szemre gyakorolt hatásait vizsgálták. A szakemberek a tanulmányukban kiemelték, hogy ha a kék fény az emberi szemet éri, akkor azt csak alig vagy nagyon rosszul lehet kiszűrni, éppen ezért nagyon komoly károkat tud okozni. A hullámhossza rövidebb és nagyobb energiájú, mint egyéb színeknek, és hatására a szem fényérzékelő sejtjeiben olyan mérgező molekulák jönnek létre, amelyek makuladegenerációt okoznak. De jó hír, hogy a legtöbb gyártó - felismerve a kockázatokat - ellátta a készülékeit egy olyan üzemmóddal, amelynél az eszköz a sötétben és este a megjelenített anyagokat magasabb sárga színtartalommal mutatja meg.

A részleges és a teljes vakság oka az úgynevezett makuladegeneráció, amelynek következtében romlik az éleslátás, az olvasóképesség, a színlátás, a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás, növekszik a fényérzékenység, csökken a kontrasztlátás és látótérkiesés valósul meg a látómező közepén. A kék fény ezt a folyamatot felgyorsíthatja, mivel láncreakciót vált ki a retinán. A fényérzékelő sejtek nem tudnak regenerálódni, ha elpusztulnak, akkor nem jön helyettük új létre. A tudósok tanácsa szerint a felhasználók mondjanak le a táblagépek és az okostelefonok sötétben való használatáról, továbbá különleges napszemüvegeket hordjanak, amelyek mind az UV-, mind a kék fényt kiszűrik.


Régóta ismert, hogy a kék fény károsíthatja a szemet, különösen azok esetében, akik hályogeltávolításon estek át. A kék fénynek tartósan kitett retinasejtjek rendkívül nagy mértékű károsodást szenvednek el, amely a retina középső részét, az úgynevezett makulát roncsolja, ez az egyik leggyakoribb szembetegség és a vakság fő okozója. A kék fény ráadásul megzavarhatja az alvásciklust. A kutatással a remények szerint lassítani lehet a romlást, például egy új szemcsepp kifejlesztésével.

Az okostelefonok és más mobil eszközök egyre nagyobb méretű és fényesebb kijelzőket kapnak, amelyeket egyre jobban lehet olvasni erős napfény mellett is, de ez a felhasználókra rosszul hat. Amennyiben a mostani trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat és ebből 1 milliárd meg is vakulhat. A kutatók szerint manapság olyan sokat tartózkodunk belső, zárt terekben, mint soha előtte egyetlen korszakban sem az emberiség történelmében, ezen pedig csak ront a képernyők előtt töltött idő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások