USA - oltás közben korlátozták a tűzoltók internet­forgalmát

USA - oltás közben korlátozták a tűzoltók internet­forgalmát

2018. augusztus 25. 11:16, Szombat
Az internetsemlegesség eltörlése abszurd helyzetet teremtett.

A Verizon amerikai szolgáltató korlátozta Santa Clara város tűzoltóságának adatforgalmát egy erdőtűz oltása közben. A helyi tűzoltóság parancsnoka a bíróság előtt azt mondta, hogy a lépés akadályozta a vészhelyzeti intézkedéseket. A tűzoltók az internetkapcsolatot a mentőcsapatok munkájának koordinálására használják és a Verizon döntése miatt a rendszer gyakorlatilag használhatatlanná vált. Többek között ez szerepelt abban a keresetben, amelyet összesen 22 államügyészhez nyújtottak be a helyi tűzoltók. A beadványt az internetsemlegességet megszüntető szabályozás eltörlésére használnák fel.

Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly decemberben szüntette meg a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) az internetsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók akár vitatott eszközöket (letiltást, sebességkorlátozást stb.) is alkalmazhatnak, valamint megkülönböztethetik a fizetős és a nem fizetős adatforgalmakat. Mindezt egészen addig tehetik meg, amíg erről átlátható módon és megfelelően tájékoztatják az ügyfeleiket.

A Verizon igyekezett a maga javára fordítani a helyzetet és azt ajánlotta a korlátozás feloldását kérő tűzoltóknak, hogy váltsanak át egy új, drágább tarifára. A tűzoltók végül - kényszerből - elfogadták az ajánlatot. A távközlési cég később visszakozott és azt nyilatkozta, hogy az ügyfélszolgálata hibázott az ügyben és a vészhelyzetek esetén általában hatályon kívül helyezik a forgalomkorlátozásokat.

A választott tarifával kapcsolatban egyébként néhány dolog nem világos. A tűzoltók ugyanis abból indultak ki, hogy korlátlan adatforgalmuk lehet, míg a Verizon azt közölte, hogy a korlátlan adatforgalom valóban igaz, de a 25 gigabájtos adatforgalom elérése után korlátozzák a sebességet. A tűzoltók viszont ezzel nem voltak tisztában és a vállalat elismerte, hogy nem megfelelően kommunikálta le a dolgot. Az Engadget rámutatott, hogy az internetsemlegesség eltörlése előtt a tűzoltóknak egy ilyen esetben lett volna panasztételi lehetőségük a megfelelő szabályozási hatóságoknál. Ilyen lehetőség azonban az internetsemlegesség eltörlése óta már nincs.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások