Részletek a Google módosított kínai keresőjéről

Részletek a Google módosított kínai keresőjéről

2018. szeptember 18. 11:46, Kedd
Először derültek ki közelebbi információk a webes konszern projektjéről.

Augusztus elején vált ismertté, hogy a Google módosított keresőt kínálna Kínában és az ügyben már tárgyalt is a helyi kormány képviselőivel. Az amerikai társaság mérnökei tavaly tavasz óta dolgoznak az Androidon futtatható Google-alkalmazások különleges verzióin. E projektek többek között Maotai és Longfei néven futnak. A fejlesztéseket már bemutatták a kínai kormánynak és 6-9 hónapon belül válhatnak elérhetővé. A Google azt tervezi, hogy a helyi szokásoknak megfelelően e programok terjesztésére - egy helyi partnerrel közösen - létrehoz egy külön leányvállalatot.

Most a The Intercept nevű platformnak köszönhetően újabb részletek szivárogtak ki a Dragonfly nevű titkos programról. Az elképzelések alapján a felhasználói profilokat és a kereséseket összekötnék a telefonszámokkal, ezáltal pedig nagyon könnyen lehetne követni, hogy ki milyen dolgokra keresett rá. Ráadásul bizonyos keresési kifejezéseket megszűrnének; ilyen "tiltott fogalom" lenne az emberi jogok, a diáktüntetések vagy a Nobel-díj. Névtelen források emellett arról számoltak be, hogy további korlátozások is lennének, így például a Dragonfly az időjárás és a légszennyezettség esetében csak az állami források által nyilvánosságra hozott információkat közölné.

A Google eddig hivatalosan nem kommentálta a projektről szóló híreket. Cynthia Wong, a Human Rights Watch vezető internetkutatója kijelentette, hogy a program adatvédelmi szempontból nagyon problematikus, mivel lehetővé teszi az emberek viselkedésének sokkal részletesebb nyomon követését és profilozását. A keresések összekapcsolása egy telefonszámmal sokkal nehezebbé teszi a felhasználók számára, hogy elkerüljék Kínában az átfogó ellenőrzést.

Tizenhat amerikai jogalkotó levelet írt Sundar Pichai Google-vezérigazgatónak, amelyben "súlyos aggodalmaikat" fejezték ki a Dragonfly programmal kapcsolatban és konkrét információkat kértek az óriáscég kínai terveiről. Jack Poulson, a Google egyik korábbi vezető tudósa pedig azt nyilatkozta, hogy öt olyan alkalmazottja van, akik a Dragonfly miatt távoztak a társaságtól. Hozzátette, hogy ezzel a lépéssel - a kínai piacra való bejutásért cserébe - a Google gyakorlatilag lemond a képviselt értékeiről és világszerte elveszítheti a kormányokkal szembeni tárgyalási pozíciót.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások