A pénzhamisítás ellen harcol az Adobe

A pénzhamisítás ellen harcol az Adobe

2018. szeptember 20. 17:14, Csütörtök
Amennyiben valaki meg akarja nyitni egy papírpénz fotóját a cég alkalmazásában, akkor ez nem lehetséges. Mindez nem a véletlen műve.

Az Adobe a népszerű Photoshop nevű képszerkesztő szoftverében egy olyan biztonsági megoldást alkalmaz, amelynek megnehezíti a pénzhamisítók életét. Amikor valaki szerkeszteni szeretné a Photoshop segítségével például egy 100 eurós fotóját, akkor azzal a figyelmeztetéssel szembesül, hogy a bankjegy feldolgozását a program nem támogatja. Az ok egyszerű: az Adobe önként beépített egy olyan alkalmazást, amelyet Counterfeit Deterrence Systemnek nevez és amelynek célja, hogy elrettentse a hamisítókat a tevékenységüktől. Ez a megoldás megakadályozza a papírpénzek felvételeinek szerkesztését nagy felbontás mellett. A biztonsági modult már 2004 óta használják a Photoshopban, ezt a nemzetközi jegybankok kérték a szoftverfejlesztő vállalattól.

A védelmi mechanizmus egyszerűen kijátszható, hiszen más képszerkesztő programokkal megnyithatók az adott fájlok. Alapvetően egyébként a bankjegyek lefényképezése és feldolgozása egészen addig legális, amíg a tevékenység célja nem a hamis pénzek, különösen a valódiakkal rendkívül megegyező hamisítványok létrehozása.

Az európai rendőrségek, kereskedőcégek és bankok az idei esztendő első felében 301 000 hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból. A bűnözők elsősorban a 20 és az 50 eurós papírpénzeket hamisítják. Ugyanakkor a korábbinál jóval kevesebb euróbankjegyet hamisítottak, ami mindenekelőtt arra vezethető vissza, hogy egyre nehezebb a dolguk. Az 5 eurósok új generációja öt évvel ezelőtt jelent meg, azt követték az új 20 és 50 eurósok. Most pedig az Európai Központi Bank bemutatta az új 100 és 200 eurósokat, amelyek hamarosan forgalomba kerülnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban