Újabb mérföldkövön van túl az amerikai űrkapszula

Újabb mérföldkövön van túl az amerikai űrkapszula

2018. szeptember 23. 10:45, Vasárnap
Egy repülőből 10 kilométer magasról kidobták, és sikeresen landolt. A NASA egy új, kihajtható hőpajzsot is tesztel.

A területtel foglalkozók jól tudják, hogy a Boeing és a SpaceX is készül a maga új kapszulájával, amelyek a jövőben legénységgel lebonyolított küldetésekben vennének részt. A NASA azonban szintén dolgozik saját platformján, amely az SLS és az Orion párosából állna, ez utóbbi pedig most az ejtőernyők sikeres utolsó tesztjével vette az újabb akadályt.


A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy az illetékesek a hadsereg arizonai bázisán tesztelték le a rendszert, amely különösebb gond nélkül működött. A kapszula egyszerű másolatát egy C-17 típusú szállítógépből dobták ki 10,5 kilométeres magasságon, ezt követően pedig az első ernyők sikerrel repítették le a teljes rendszert védő burkolatot, a főernyők kinyílásával pedig az eszköz a tervezettnek megfelelően lassult le. A valódi kapszulák esetében ez azt jelenti, hogy nagyjából 10 perc alatt kell majd a csaknem 500 km/h-s sebességről alig 30 km/h-ra lelassulni, hogy a legénység egy darabban pottyanjon az óceánba, bár az első küldetés, az EM-1 során, még nem lesznek űrhajósok a fedélzeten, erre majd csak az EM-2 alatt kerítenek sort, remélhetőleg 2020-ig.


Az ügynökség eközben egy kihajtható hőpajzson is dolgozik, amelyet szintén a héten teszteltek. Az Adaptable Deployable Entry Placement Technology (ADEPT) névre keresztelt platform a Mars-küldetéseknél segítene, de a földi légkör felső részében lebonyolított kísérletek sikeres lebonyolításához, valamint a Vénuszhoz küldött szondák megfelelő védelméhez is hozzájárulhatna, attól függően, hogy az illetékesek mely esetekben döntenek majd a fejlesztés alkalmazása mellett. A mostani próbán egy Spaceloft szuborbitális rakéta segítségével, 100-120 km közötti magasságban próbálták ki a platformot, amelyet ennek visszanyerése után értékelnek majd ki.

A további fejleményekről mi is beszámolunk majd, hiszen az Orion kapszula elengedhetetlen kellék lesz a Mars-küldetéseknél.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások