Milliárdos üzlet lehet a laboratóriumi növény­termesztés

Milliárdos üzlet lehet a laboratóriumi növény­termesztés

2018. szeptember 29. 10:57, Szombat
A korszerű LED-technikával precízen vezérelhető a zöldségek és gyümölcsök érettsége, frissessége és mérete.

A jövőben emeletes házakban több szinten teremhetnek a paradicsomok, az eprek és a saláták. A gyökereket nem a földben helyezik el, hanem újrahasznosítható műanyag tárolókban, míg a növekedési folyamatot szenzorok fogják felügyelni. A nem felhasznált vizet összegyűjtik majd és újrahasznosítják, éppúgy, mint a trágyát. A napfényt több millió LED-lámpa helyettesíti. Mindez kisebb léptékben már most is megvalósult számos helyen. A módszer neve függőleges farmtechnológia, s lehetővé teszi a hely- és energiatakarékos növénytermesztést.

A technológia hatalmas piac a világítástechnikai cégeknek, például az Osramnál 200 szakember foglalkozik az okosfarmok témájával. A Navigant piackutató vállalat elemzői úgy számolnak, hogy a mezőgazdasági célokra alkalmazott LED-piac jelenleg 800 millió dollár értékű, míg 2027-re már 3,7 milliárd dolláros lesz, azaz hatalmasak a növekedési lehetőségek. Mindez nem véletlen, hiszen a LED-ek szerepe egyre nagyobb a mezőgazdaságban, mert bizonyos folyamatok segítségével a növények növekedését le lehet lassítani vagy felgyorsítani, vezérelhető a zöldségek és a gyümölcsök érettsége és mérete. S mindez géntechnika és kémia nélkül valósítható meg.


A LED-gyártók szerint a jövő egészségtudatos konyhájában termesztőszekrény is lesz

A "fényreceptek" növényenként eltérőek, de mivel a dolog még nagyon új, a fejlesztési folyamat még csak az elején tart. Ahhoz, hogy ez egy napon valósággá válhasson, olyanokra van szükség, mint Max Lössl. A 29 éves szakember a barátjával, Philipp Wagnerrel együtt öt évvel ezelőtt megalapította a Agrilution nevű startupot. Ők és 24 alkalmazottjuk ilyen rendszereket fejlesztenek, konyhai méretben akarják mindezt megvalósítani. A kisebb hűtőszekrény méretű, és azzal összevethető fogyasztású masinájukban bárki saját zöldséget termeszthet.

Lössl úgy véli, ha a LED-ek használatát a számítástechnika fejlődésével hasonlítják össze, akkor az előbbi terület most körülbelül az 1970-es évek szintjén van. Wagner és Lössl adatokat gyűjtenek arról, hogy melyik fény alkalmazása milyen ízt eredményez és milyen gyorsan nőnek a zöldségek és a gyümölcsök. Jelenleg még a költségek jelentik a legnagyobb problémát. Ugyan a LED-lámpák hatékonysága nőtt, míg az áruk csökkent az elmúlt években, de az okosfarmoknak még olcsóbbaknak és energiahatékonyabbaknak kell lenniük.


Persze nem néhány otthoni farm lehetősége húzza a fejlesztéseket, hanem a marihuána amerikai legalizálása. A füvezők körében komoly kultúrája van az otthoni termesztésnek, legyen az erkély vagy csak egy sarokba állított cserép, tőlük egyáltalán nem idegen öntözgetéssel foglalkozni. Ahogy egyre több tengerentúli szövetségi államban válik törvényessé a rekreációs felhasználás úgy nő az ottani rajongók részéről az igény a profi megoldásokra. Ennek oka, hogy a kender kiválóan reagál a fényre, és az egyéb tényezők kontrollálása mellett - mint a hőmérséklet, páratartalom és szén-dioxid szint - tökéletesen szabályozható a növekedése. És mivel a legalizálás terén világtrendről van szó, a LED-ipar természetszerűleg igyekszik kiszolgálni az igényeiket.

Van olyan cég, amely más irányból közelít, például az Infarm nevű startup olyan üvegszekrényeket készített, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. Jelenleg 50 ilyen berendezés üzemel szupermarketekben, éttermekben és raktárakban, köztük az Edeka és a Metro áruházaiban. A cég 2019 közepéig azt szeretné elérni, hogy összesen 1000 farm működjön Európában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban