Programokat is streamelhet majd a Microsoft

Programokat is streamelhet majd a Microsoft

2018. október 11. 08:24, Csütörtök
Az új stream-szolgáltatás a jövőben nem csupán játékok, hanem szoftverek futtatására is alkalmazható lesz.

A Microsoft bejelentette az xCloud projekt nevű stream-szolgáltatását, amely elsősorban játékokhoz készült. A platform háttere nem meglepő módon a Microsoft Azure. A redmondi konszern különleges hardvereket fejlesztett ki a szerverközpontjai számára azért, hogy a szolgáltatás zökkenőmentesen működjön. A szakemberek a munka során a meglévő Xbox-konzolokkal szerzett tapasztalatokat hasznosították.

A társaság egyelőre olyan okostelefonokon és táblagépeken akarja tesztelni a technológiát, amelyeket Bluetooth-kapcsolaton keresztül összekötöttek egy Xbox Wireless Controller egységgel, de lehetőség nyílik az érintéssel való vezérlésre is. A végső cél az, hogy minden játék minden elképzelhető eszközön futtatható legyen, még akkor is, ha az adott hardver erre önmagában nem lenne alkalmas. Az első nyilvános tesztekre jövőre fog sor kerülni, de a konkrét időpontok még nem ismertek.


Az xCloud projekt hosszú távon nem váltja majd ki sem az Xbox, sem a Windows játékplatformot, csak egy további lehetőség lesz. Brad Sams ugyanakkor úgy vélte, hogy a szolgáltatás hosszú távon nem csupán játékok streamelésére lesz alkalmas, hanem akár programokéra is. A szakember szerint a háttérben a Microsoft már dolgozik a megfelelő alkalmazásprogramozási felület Windows operációs rendszerbe való integrálásán. Az API lehetővé tenné a fejlesztők számára, hogy az alkalmazásaikat a felhőkörnyezeten keresztül is elérhetővé tegyék. A működési elv ugyanaz lenne, mint a játékok streamelésekor: a számításigényes műveleteket a felhőkörnyezetben végeznék el. Az elképzelést néhány éven belül valósíthatják meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások