Jövő nyáron jön az első amerikai kereskedelmi űrutazás

Jövő nyáron jön az első amerikai kereskedelmi űrutazás

2018. október 15. 12:51, Hétfő
A NASA a két partnerének közreműködésével térne vissza a saját fellövésekhez.

A terület iránt érdeklődők jól tudják, hogy az űrsiklók 2011-es visszavonultatása óta az amerikai fél az orosz partner együttműködésére volt utalva, hiszen a Szojuz-kapszulákkal tudták csak eljuttatni a legénységet a Nemzetközi Űrállomásra, ehhez már nem volt meg a megfelelő amerikai platform. 8 éves szünet után, immár két cég közvetlen segítségével, indulna újra az amerikai fellövések sorozata, mégpedig a jövő nyáron.

Az idén 60 éves NASA bejelentette, hogy elkezdik a havi rendszerességű frissítések, közlemények kiadását, mivel egyre közelebb kerülünk a korábban felvázolt céldátumokhoz. A most megjelent anyagban arról olvashatunk, hogy mind a SpaceX, mind pedig a Boeing a nyárra biztosítaná az első fellövést, ehhez azonban az kell, hogy előbbi cég januárban, utóbbi pedig márciusban sort kerítsen saját tesztjére, amelyen még nem vesz részt legénység, viszont kipróbálnák a frissen elkészült kapszulákat – sorrendben a Crew Dragon, illetve a Starliner alkalmazásáról van itt szó, amelyek a Falcon 9, valamint az Atlas V rakéták segítségével emelkednének a magasba, remélhetőleg cáfolva a korábbi aggodalmakat.


Amennyiben a két teszt sikerrel zárul, a SpaceX júniusban, a Boeing pedig 2 hónappal később, augusztus folyamán kerítene sort az újabb fellövésre, immár legénységgel a fedélzeten, amivel viszont nagyon közel kerülnének a céldátumhoz, hiszen a NASA meglévő szerződése jövő novemberben jár majd le, az orosz féllel való további együttműködés pedig egyelőre kérdéses, tekintettel a meglévő ellentétekre és a jelenleg is zajló hisztériakeltésre. Rögtön hozzátették ehhez, hogy a pontos dátumok még módosulhatnak, hiszen mindkét esetben vadonatúj fejlesztésről van szó, egyáltalán nem lenne meglepő tehát a további csúszás, de annyit mindenesetre megígértek, hogy hónapról-hónapra beszámolnak majd a fejleményekről.

Amennyiben tehát minden a terveknek megfelelően alakul, a NASA (és ezzel az Egyesült Államok) jövő nyáron térhet vissza a pályára, ezt pedig néhány éven belül a Hold-, majd pedig a Mars-küldetések követik majd a sorban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások