Egyre felhasználóbarátabb a Linux

Egyre felhasználóbarátabb a Linux

2000. november 1. 16:02, Szerda
Egyesek szerint a "számítógépőrültek" Linux operációs rendszere unalmasan néz ki. Állításuknak idővel azonban mindkét fele kezd megdőlni. A Linux ugyanis egyre szebb, változatosabb, és egyre könnyebben kezelhető, a nem "számítógépőrültek" számára is.

A Linux újabban színes, változatos, és személyre szabható külsejű. Az üzleti operációs rendszerek, mint a Windows, vagy a Mac OS ingyenes alternatíváját ugyanis igényeinknek megfelelően formálhatóvá alakították ki készítői. Mindössze egy kis programozói tudás kell hozzá, s a kinézete máris a felhasználó elvárásait fogja tükrözni.

Nos, igen. A programozás az, amivel oly sokan hadilábon állnak. Itt jön a képbe a themes.org. E weboldalról bárki, tetszés szerint tölthet le különböző Linux vizuális beállításokat. A Linux ingyenessége mellé illik, hogy ezek a letöltések is ingyenesek legyenek, és természetesen azok is.

Kell-e, hogy computerguru legyen valaki, hogy a Linuxot használni tudja? Nemrég erre még igennel feleltünk, mára azonban változott a helyzet. A Linux fejlődésével és népszerűsödésével előkerült az egyszerű kezelhetőség problémája is, s a programozók megtettek mindent, hogy a Linux az átlagos felhasználó számára is használható legyen. A válasz tehát nem.
A Linuxot bárki nyugott szívvel használhatja, aki a Windows-zal elboldogul, az egyetlen jelenlegi probléma a viszonylag kevés Linux alkalmazásban és játékban jelenik meg.

A legtöbb operációs rendszer nem enged sokmindent megváltoztatni. Az újabb Windowsok (2k, Me) egyik fő hibája például az, hogy több, eddig állítható tulajdonság immár fixen (a rosszabb lehetőségre) be van állítva, változtatni nem, vagy csak nagyon nehezen lehet. A Linux ezzel ellenben rengeteg dolgot szabadon módosíthatóvá tesz, megkönnyítve ezzel az ilyen beavatkozásokat.

A Linux lehetőséget ad például különböző hátterek rendelésére az egyes ablakokhoz. Ezek lehetnek átlátszóak, vagy akár nem is kell, hogy legyenek. Több "asztal" is jelen lehet egyszerre, melyek között könnyedén navigálhatunk bizonyos billentyűkkel.

Említést érdemel a számos apró programocska is, melyek segítségével még több lehetőségünk nyílik, például követni a Hold fázisát, vagy a merevlemez telítettségét a képernyőn, stb. Mivel a Linux rendkívül könnyen személyre szabható, a grafikus felület több, különböző feladatú részre szakadt. Az operációs rendszer magja (kernel) fölött van az X-Windows, mely olyan alapvető dolgokat végez el, mint az egér kezelése, és az ablakok pozícionálása.

A következő egység a "window manager". Ez felelős a grafikus felület megváltoztathatóságáért. Többféle ilyen window manager létezik, melyeknek különböző az erősségük és gyengéjük is: egyesek összetettebbek, másik fajták egyszerűbbek, de kevesebb rendszererőforrást használnak fel, stb.
Mindezek fölött fut az úgynevezett "desktop environment" komponens. Ez az egység összefogja a többieket, ezenkívül sok hasznos programot tartalmaz, mint például a képszerkesztő, és olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a kivágás/beillesztés, és még sok egyebet.

Báz ez kissé bonyolultnak tűnhet, mindebből a felhasználó semmit sem lát, a használatot pedig nem nehezíti. Az efféle kialakítás előnyös viszont az univerzálissága miatt, ami egy átlagos felhasználónak sokat számíthat.
A Linuxszal választási lehetőségek tömkelegét kapja a felhasználó, ami idővel képessé teszi azt a számára kedvező környezet kialakítására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások