Az európai adatvédelmi modellt követné Tim Cook

Az európai adatvédelmi modellt követné Tim Cook

2018. október 23. 11:28, Kedd
Az Apple vezetője az új adatvédelmi irányelvet tartja követendő példának.

Tim Cook kijelentette, hogy nagy rajongója az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének (GPDR), amely május 25-én lépett hatályba és ez annak ellenére van így, hogy az irányelv nem szabályoz mindent, amire szükség lenne. A menedzser hozzátette, hogy nagyon jó lenne, ha nem csupán az Amerikai Egyesült Államok követné e kérdésben Európát, hanem a világ számos más országa is. Sőt, az lenne az igazi, ha ezek az államok még tovább is mennének egy vagy két lépéssel.

Az Apple első embere közölte, hogy a jobb adatvédelemhez vezető út olyan, mint egy utazás, amiről nem lehet tudni, hogy milyen hosszú ideig fog tartani. Az emberek ugyanakkor szinte minden egyes nap átélhetik a magánszférájuk megsértését és utána sokkolja őket az, amit tapasztalnak. Éppen ezért mozdul majd el a világ az adatvédelem irányába. Talán a felhasználók nem érzékelik ezeket a dolgokat olyan gyorsan, mint, ahogy ő szeretné, de a borzalmas következményeket előbb vagy utóbb mindenki érzékelni fogja.

Cook hangsúlyozta, hogy az európai polgárok nagyon is tudatosan védik a magánéletüket, ez a világ nem minden részen van így. Mindez szerinte részben arra vezethető vissza, hogy a kontinens a története során láttak néhány olyan rettenetes dolgot, amelyek megtörténhetnek.

A menedzser márciusban azt emelte ki , hogy egyáltalán nem lenne szabad tudni valakiről, hogy mikre keresett rá az évek során az interneten, kik a barátai és azok ismerősei, milyen dolgokat szeret és miket nem, s melyek az élete intim részletei. Cook emellett kifejtette: már több éve aggódik amiatt, hogy az emberek úgy adják ki az adataikat, hogy pontosan nem is tudják, hogy mit tesznek.

Listázás a fórumban