A legősibb észak-amerikai fegyvert találták meg

A legősibb észak-amerikai fegyvert találták meg

2018. október 29. 18:45, Hétfő
Ezek jóval megelőzik a Clovis-kultúra maradványait, ami átrajzolja az eddigi képünket.

Amerikai régészek egy csoportja, több texasi egyetem összefogásának eredményeként, már jó ideje kutat az úgynevezett Debra L. Friedkin lelőhelyen, amely ezen terület jelenlegi tulajdonosáról, pontosabban annak családjáról kapta a nevét. Itt már korábban több érdekes leletre bukkantak, most azonban minden eddiginél régebbi fegyverek kerültek elő, amit nagy előrelépésként értékelnek.

A csapat egészen pontosan több apró lándzsahegyet kapart elő a földből, amelyek korát több, mint 15 ezer évesre becsülik. A most közzétett tanulmányban arról írnak, hogy a 6-9 centiméter közötti darabkák a 12 éve folyamatosan kutatás és vizsgálat alatt álló területen kerültek elő, mégpedig egyéb eszközök társaságában, amelyek eddig egy vastag földréteg alatt rejtőztek. Mivel a réteg korát 15500 évre becsülik, ezen eszközök és fegyverek is ebből a korból származhatnak, ami leginkább azért érdekes, mert ezzel jócskán megelőzik az úgynevezett Clovis-kultúra maradványait, hiszen ez utóbbiak 12700-13000 éves példányoknak bizonyultak. A Nyugat-Texas és Mexikó északi részén akkor élt emberek ezen kőfegyverekkel vadásztak nagyobb állatokra, eddig azonban ilyen ősi maradványok nem kerültek elő.


Nem fér kétség ahhoz, hogy a még régebbi leletek az ilyen vadászatok során jöttek jól az akkor ott élő csoportok tagjainak, az ehhez hasonló kőfegyverek az eddigi eredmények alapján nagyon elterjedtnek tűnnek. A még régebbi leletek azonban megerősítik azon véleményeket, miszerint át kell formálnunk az Észak-Amerika benépesítéséről összeállított képünket, hiszen ez, a legutóbbi jégkorszak utáni folyamat még komplexebb és még összetettebb volt, mint azt korábban feltételeztük. Nem tudjuk például, hogy milyen csoportok népesítették be ezt a területet a Clovis-kultúra előtt, és bár korábban már kifejezett célként tűzték ki, hogy még régebbi leletekre bukkanjanak, ezt most először sikerült megvalósítani.


A munka természetesen folytatódik ezen és más régiókban is, hogy jobban felvázolják, miként ment végbe a kontinens meghódítása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások