Űrbéli csomagküldővé válna a Rocket Labs

Űrbéli csomagküldővé válna a Rocket Labs

2018. november 21. 21:07, Szerda
A cég túl van második küldetésén, ezzel beindulhat a nagyüzem.

A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a SpaceX mellé egyre több vállalat sorakozik fel, akik szintén az űrkutatás, valamint a rakéták szegmensében igyekeznek komoly eredményeket elérni. Az új-zélandi és amerikai gyökerekkel rendelkező Rocket Labs harmadik fellövését teljesítette, ezzel pedig beindulhat a kisebb műholdak rendszeres pályára állítása.

A fellövés – ahogy azt említettük – sorrendben a harmadik próbálkozás volt, hiszen ezt korábban az éles tesztek előzték meg. Ezúttal már 7 különböző műholdat vitt magával az Electron rakéta, amely jóval kisebb a SpaceX típusainál, hiszen mindössze 250 kg hasznos terhet vihet magával, viszont ezzel a költségeket is alacsonyan tartják, illetve szintén egyszerre több ügyfelet szolgálhatnak ki, hiszen maguk a műholdak is egyre kisebb terjedelmet tesznek ki. A hivatalos bejelentés szerint az első fokozat gond nélkül emelte magasba a rakományt, a második lépcső pedig sikeresen pályára állította a különböző megoldásokat, amelyek között a nemzetközi hajóforgalmat figyelő eszköz, középiskolások által összeállított fejlesztés, valamint egy olyan kísérleti vitorla is szerepelt, amely egy napon segíthet az üzemen kívüli műholdak elkapásában, valamint megsemmisítésében.


A cég először tavaly májusban vetette be a rakétát, amely akkor nem érte el a számára kijelölt orbitális pályát. Idén januárban viszont már sikeresen szerepelt a típus, az azóta eltelt 10 hónap során pedig nemcsak a rakéta kisebb gondjait javították ki, de tovább is terjeszkedtek, hiszen a kaliforniai bázis mellett Új-Zélandon is kiépítettek egy központot, miközben a fellövéseket egy második, ezúttal virginiai helyszín megszerzésével igyekeznek könnyebbé tenni. Az idei évben még egy további fellövéssel próbálkoznak meg, ez már szintén kereskedelmi jellegű lesz, hogy azután jövőre összesen 16 alkalommal kerítsenek sort újabb startra.

Fellövésenként 6 millió dolláros költséggel számolnak, reményeik szerint ezzel idővel egyfajta űrbéli csomagküldő szolgálattá válhatnak, ami további, komoly léptékű bővülést jelentene.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások