AV1-dekódolót kaphat a Firefox

AV1-dekódolót kaphat a Firefox

2018. november 23. 14:25, Péntek
A felhasználók jobb minőségű videókat tekinthetnek majd meg a böngészőikben.

Jean-Baptiste Kempf, a Videolan projektvezetője blogbejegyzésében arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Dav1d nevű AV1-dekóder immár a teljes AV1-specifikációt és az összes funkciót lefedi. Írása szerint a megoldás kétszer, de bizonyos esetekben négyszer gyorsabb, mint a referenciának számító és az Alliance for Open Media (Aomedia) nevű ipari konzorcium által fejlesztett Libaom, s idővel integrálhatják a Firefoxba. Mindez különösen annak tükrében komoly előrelépés, hogy a projektet csupán két hónappal ezelőtt indították el. A kódban már több mint 500 bejegyzés van.

A szakember azt írta, hogy az AV1 segítségével leváltható a HEVC (H.265). Az egyik ok, hogy az AV1 akár 20 százalékkal is jobb, mint a HEVC, másrészt nem terhelik "drága" és "zavaros" szabadalmi licencek. A kodek mögött ráadásul olyan óriáscégek állnak, mint az Amazon, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Netflix, valamint a támogatók között van a Mozilla is.

A Dav1d a VLC fejlesztőjének és a nagyobb Videolan- és FFmpeg-közösségek együttműködésének köszönhetően jött létre. A felek azért indították el a projektet, mert az AV1 referenciadekódolóját túl lassúnak találták. A program célja egy olyan dekódoló megalkotása volt, amely kicsi, gyors, továbbá platformokon átnyúló, támogatja több programszál futtatását, valamint szabad szoftver és valóban nyílt forráskódú. Az Aomedia referenciamegoldása ugyan szintén nyílt forráskódú, de azt nem egy nagyobb közösség fejleszti vagy alkalmazza.

A Dav1d AVX2-támogatással rendelkezik, a következő hetekben megvalósulhat az SSE- és az ARM-Assembler optimalizálás, s az ARMv8-támogatás is készül. A dekódoló bekerülhet már akár a Firefox 65-be is. A böngészőverzió megjelentetése 2019 január végére várható. A Google Chrome is támogatja az első AV1-teszteket.

A videotömörítési módszer specifikációját márciusában zárták le és körülbelül a harmadával jobb mozgókép-minőséget kínál. Az Aomedia 2015 ősze óta dolgozik az új videokodeken, amely a VP9-hez képest körülbelül 30 százalékos minőségjavulást kínál. A szakemberek ehhez ötvözték a Mozilla Daala, a Cisco Thor és a Google V10 kodekek technikáját, emellett szabványosították a munkát Internet Video Codec (NetVC) néven az internetes szabványok megfogalmazásával és alkalmazásuk szabályozásával foglalkozó szervezetnél (Internet Engineering Task Force - IETF).

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások