Figyeli az EU az Apple Pay szolgáltatást

Figyeli az EU az Apple Pay szolgáltatást

2018. december 11. 18:44, Kedd
Az Európai Unió versenyfelügyelői rajta tartják a szemüket az amerikai cégek pénzügyi ajánlatain.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa elmondta, hogy nem adnak ki figyelmeztetést az Apple fizetési platformjának használatával kapcsolatban. Ennek oka, hogy amikor a közelmúltban megvizsgálták a szolgáltatást, akkor nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek szükségessé tették volna egy eljárás elindítását. Mindez ugyanakkor nem zárja ki azt, hogy a jövőben nem kerül majd sor egy ilyen lépésre. Amennyiben hivatalos panaszokat kapnak, akkor azokat nagyon komolyan fogják venni. Az Apple mellett az Amazon és a Google ilyen jellegű tevékenységét is folyamatosan figyelemmel kísérik.

A dán piaci versenyfelügyelet fogyasztóvédők panaszai után indított vizsgálatot az Apple Pay ellen. A beadványokban többek között az szerepelt kritikaként, hogy az ajánlatban automatikusan az iPhone készüléken keresztül való fizetés jelenítik meg és ezáltal az amerikai társaság versenyelőnybe kerül a többi fizetési platformmal szemben. Az Apple egyik szóvivője nem akarta kommentálni a politikus szavait.

Vestager megemlítette az Amazon elleni eljárást is, amelynek keretében szabályos adathegyeket kaptak. Azok egy része a kereskedelmi cégtől, a másik része pedig a vetélytársaktól érkezett és e fájlokat gondosan elemezniük kell. A vizsgálat során arra kíváncsiak, hogy az Amazon vajon kiértékeli-e harmadik fél értékesítési információit azért, hogy a saját eladásai számait növelje.

Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa végül kitért a Google elleni negyedik eljárásra is, amelynek célkeresztjében a helyi keresések vannak. Azokkal kapcsolatban a brüsszeli hivatalok számos kérdőívet küldtek el a webes óriáscég konkurenseinek. Ahogy Vestager fogalmazott, kérdéseket tettek fel a helyi keresésről, amely egy nagyon fontos szolgáltatás és sok ember használja a mobiltelefonján vagy a tabletjén azért, hogy éttermekre, nyitvatartási időkre, múzeumokra, orvosokra és minden lehetséges dologra keressen rá. Ez alapján könnyen előfordulhat, hogy egy negyedik eljárás is indul majd a Google ellen, amelyet az elmúlt 18 hónapban 6,8 milliárd euróra büntettek meg az európai uniós szabályok megsértése miatt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások