A Google Asszisztens a legjobb digitális segítő

A Google Asszisztens a legjobb digitális segítő

2018. december 24. 10:19, Hétfő
A dobogóra még a Siri és az Alexa fért fel. A hangvezérlés fejlődésénél szinte hónapról-hónapra lehet érezni a javulást.

A Loup Ventures nevű vállalkozás megvizsgálta, hogy milyen szinten vannak az okoshangszórók és azok virtuális asszisztensei. A legtöbb feltett kérdésre a Google Asszisztens válaszolt helyesen, a második helyen végzett a Siri, a harmadikon az Alexa, míg az utolsón a Cortana. Az okoshangszóróknak és a virtuális asszisztenseknek 800 kérdést tettek fel. Mindegyik megoldás szinte tökéletesen megértette a feltett kérdéseket (Google Asszisztens 100%, Siri 99,6% - 3 kihagyott válasz, Cortana 99,4% - öt kihagyott válasz, Alexa 99% - nyolc kihagyott válasz), viszont a megfelelő válaszokat már közel sem tudták pontosan megadni. A Google Asszisztensnél ez az arány 87,9%, a Sirinél 74,6%, az Alexánál 72,5%, míg a Cortanánál 63,4% volt. A februári hasonló teszthez képest a legnagyobb fejlődést a Siri érte el, amely akkor még csak a feltett kérdések 52%-át tudta korrekt módon megválaszolni.


A szakemberek direkt okoshangszórókat és nem okostelefonokat teszteltek. A tesztkérdéseket öt kategóriába (helyi, gazdasági (vásárlás), navigáció, információ, beszédparancsok) sorolták be. A Google a beszédparancsok kivételével mindegyik kategóriában nyert, a beszédparancsoknál a Siri végzett az első helyen. Mindez Gene Munster és Will Thompson, a Loup Ventures szakértői szerint arra vezethető vissza, hogy a HomePod intenzívebben együtt dolgozik az okoshangszóróhoz kötött iOS-eszközökkel. A Cortana szinte az összes kategóriában utolsó lett, az egyetlen kivételt az információ kategória jelentette, ahol sikerült a Sirit megelőznie.

A tesztelők arra is kíváncsiak voltak, hogy a felhasználók milyen célokra alkalmaznák a készülékeiket. A legfontosabb területek a zene, az általános kérdések és az időjárás voltak. Emellett az okoshangszórókat egyre inkább használják az emberek más okosotthon-készülékek vezérlésére és online vásárlásra is. A Loup Ventures munkatársai végül kiemelték, hogy továbbra is lenyűgözi őket az, hogy milyen gyorsan ér el jelentős előrelépéseket a technológia.

A nagy technológiai társaságok - Amazon, Apple, Google, Samsung - rendkívül sok pénzt fektetnek be a virtuális asszisztensekbe, amelyek egyre több otthonban vannak jelen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások