Népszerűséget igen, bevételt kevésbé hoz a Spotify

Népszerűséget igen, bevételt kevésbé hoz a Spotify

2018. december 27. 12:06, Csütörtök
Mariah Carey példáján keresztül ismét láthatóvá vált, hogy a stream-szolgáltató anyagilag nem a legjobb megoldás az előadóművészek számára.

Az énekesnő All I Want for Christmas is You című dala rekordot döntött nem csupán a Spotify, hanem a stream-platformok esetében is, a zeneszámot ugyanis egyetlen nap alatt 11 millió alkalommal játszották le. Ezzel megelőzte a korábbi rekordert, XXXTentacion SAD című számát, amelyet júniusban, a rapper-énekes halála után 10,4 millióan streamelték egyetlen napon. Mindez nagyon ismertté tette a nótát, ugyanakkor Mariah Carey anyagilag nem járt túl jól a rekorddal, hiszen mindössze néhány tízezer dollárt kaphat. Hivatalosan ugyan 92 400 dollár járna neki, de ebből az összegből kapnak a kiadója, a producerei, a dalszerzők és más segítők.


A Spotify mindössze 0,006 és 0,0084 dollár közötti összeget fizet a szerzői jogtulajdonosoknak egyetlen kattintásért. A rádiókban való lejátszások vagy a CD-eladások után sokkal több pénzt kapnak az előadóművészek, ezért van az, hogy sokan bírálták a stream-szolgáltatót. Mariah Carey karácsonyi slágere először 1994-ben jelent meg és 2017-ig 60 millió dollár bevételt hozott össze neki. Mindezt a The Economist számolta ki. A dal egyébként mindössze 15 perc alatt készült el.

Carey az Instagramon közzétett üzenetében "csodálatos karácsonyi ajándéknak" nevezte dala sikerét, amely minden évben a karácsonyi időszakban előkelő helyre kerül a Billboardon. Idén karácsonyig a hatodik helyre kúszott fel a Billboard százas listáján, jelenleg a 7. helyen van.

A Spotify és az énekesek már 2014 őszén összevesztek. Akkor Taylor Swift döntött úgy, hogy az összes számát eltávolíttatja a Spotify rendszeréből, mert a cég képtelen eleget fizetni. Ugyanerre a dologra mutatott rá 2012 júliusában Zoë Keating csellóművész is. A zenész alkotásait 2011 októbere és 2012 márciusa között 72 800 alkalommal hallgatták meg a felhasználók, ezért cserébe mindössze 281,87 dollárt kapott. Mindez azt jelentette, hogy a Spotify minden egyes dal meghallgatása után csupán 0,00389 dollárt fizetett neki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások