Terjed a Linux az üzleti környezetben

Terjed a Linux az üzleti környezetben

2000. november 11. 18:23, Szombat
A magánfelhasználók nagyrésze viszont továbbra sem tervezi, hogy számítógépére a Windows helyett Linux operációs rendszert telepít.

Az ok egyszerű: kevés a játék, és egyéb alkalmazás Linux alá, sőt a Windowst használni is egyszerűbb. A Microsoft vezető pozíciója tehát egyelőre nincsen veszélyben. Többekközött ez derül ki a Zona Research piackutató cég legújabb tanulmányából.

A megkérdezett üzleti vezetők több, mint fele úgy látja, Linuxot használó dolgozóinak száma egy éven belül 25%-kal emelkedni fog. 20%-uk szerint a használatbeli növekedés a másfélszeresét is elérheti jövőre. Az átállás azért nem olyan egyszerű, mint ahogy azt egyes vezetők gondolják, hiszen a Linux alatt a dolgozók valószínűleg más alkalmazásokat lesznek kénytelenek használni, a régi, bevált programok helyett tehát újat kell megtanulniuk. Ez a tény az üzleti körökben is további létjogosultságot ad a Microsoft termékeinek.

A Linux alá írt alkalmazások száma azonban rohamosan nő, így a cégek egyre több szoftverből válogathatnak, sőt egyre gyakrabban lehet találkozni a Windows programok Linuxos változatával is, amelyek használata tulajdonképpen megegyezik a Windowsos verzióéval. Az egyébként létező, Linux iránti lelkesedés jelenleg nem terjed ki a vállalatokra, melyek inkább a gyakorlati dolgokra fektetik a hangsúlyt, mint a megbízhatóság, az ár és a sokrétűség, s nem az anti-Microsoft véleményekre. Ezért a Microsoft operációs rendszerek és alkalmazások továbbra is előnyben részesülnek számos vállalatnál, a Linuxszal szemben.

A Linux körein belül jelenleg a Red Hat vezet, a megkérdezettek több, mint fele ugyanis ezt használja. A Red Hat legnagyobb ellenfele, a Caldera mindössze 9%-kal áll a második helyen. A jövőben Linuxot használni kívánók 15%-a választaná a Calderát, a Red Hatot viszont 66%-uk. Az utóbbi feltűnő előnye abból származik, hogy számos hardvercég ingyen adja termékéhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások