Törvényt sürget az adat­kereskedők ellen Tim Cook

Törvényt sürget az adat­kereskedők ellen Tim Cook

2019. január 18. 07:38, Péntek
Az Apple vezetője ismét szót emelt a felelőtlen adatkezelések ellen, kormányzati beavatkozást vár a felhasználók érdekében.

A menedzser korábban jelezte, hogy az új európai adatvédelmi irányelvet tartja követendő példának és hasonlóan szigorú amerikai adatvédelmi törvény kidolgozását sürgette. A társaság vezérigazgatója tavaly novemberben úgy vélte, hogy eddig az adatvédelem tekintetében vadnyugati állapotok uralkodtak és az ágazat elmulasztotta az önszabályozást. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy a technológiai cégeket és a közösségi hálózatokat bizonyos mértékben szabályozza az állam.

Tim Cook ezúttal azt kritizálta, hogy az adatkereskedők szinte ellenőrizetlen módon állíthatják össze és adhatják el a felhasználói profilokat, s az egész dologról az emberek nem is tudnak semmit. Ő viszont konkrét javaslatot tett e helyzet megoldásával kapcsolatban. Azt akarja elérni, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya szigorúbban szabályozza az adatkereskedők tevékenységét. Nem szabad, hogy a fogyasztóknak még egy további évig tolerálniuk kelljen azt, hogy a különböző vállalatok felelőtlen módon hatalmas felhasználói profilokat gyűjtenek össze, hogy az adatbotrányok következmény nélkül maradnak, továbbá eltűnik a digitális életet ellenőrzésének a lehetősége.

Az Apple első embere kiemelte, hogy az internetezők többsége már vásárolt valamit egy online kereskedőnél. Az utóbbiak viszont azt nem árulják el az ügyfeleiknek, hogy a birtokukba jutott információkat eladják egy adatkereskedőnek vagy másnak továbbadták. Az adatkereskedőket kizárólag az információk gyűjtése, összesítése és eladása érdekli. Ez az árnyékgazdaság ellenőrizetlenül működik és annak dolgaiba nem látnak bele sem a felhasználók, sem az ellenőrzést végző hivatalok, sem a politikusok.

A menedzser azt javasolta, hogy szövetségi törvényben szabályozzák egy külön hivatal létrehozását, amely az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) irányítása és felügyelete alá tartozna. Az új hivatalnál minden adatkereskedőnek regisztrálnia kellene magát és a fogyasztóknak lehetőséget kellene adni arra, hogy követhessék az adataik eladását, valamint, hogy az információikat ingyen és tartósan töröltethessék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások