Alakul az LHC hatalmas utóda

Alakul az LHC hatalmas utóda

2019. január 21. 16:52, Hétfő
Több koncepció közül választhatnak, a méret azonban mindenképpen hatalmas lesz.

2017 közepén mi is beszámoltunk arról, hogy az illetékesek egy jóval méretesebb utóddal váltanák le a svájci-francia határon lévő Nagy Hadronütköztetőt, amely eddig is számos kérdésre szolgáltatott választ, ám ezzel kapcsolatban az utóbbi időben a kép egyáltalán nem volt tiszta. A szakemberek egy része szerint a nagyobb méret hozhatja el a következő áttörést, ezzel azonban nem mindenki ért egyet.

A többek között a Higgs-bozon kutatásában segítséget nyújtó LHC-t a Future Circular Collider, vagyis FCC váltaná le, ez pedig a jelenlegi 27 km-es hossz helyett már 100 km körüli hosszúságot jelentene, a nagyobb mágnesek beépítése és alkalmazása pedig egyben lehetővé tenné a részecskék 100 billió elektronvolttal (TeV) való ütköztetését, amely a remények szerint további rejtélyekre világítana rá, amelyeket ezt követően kifejezetten erre fókuszálva vizsgálhatnának. Az egyik probléma jelenleg éppen ez, vagyis a további kozmikus rejtélyek hiánya, a szakemberek egy része pedig úgy véli, hogy a méret növelésével hidalhatjuk át a gondokat, míg mások ezt nem így gondolják, szerintük ugyanis a méret módosítása önmagában nem fog megoldani semmit.

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy az FCC megépítése éveket, sőt, akár 2 teljes évtizedet is igénybe venne. Egyelőre azonban nem tartunk itt, hiszen a most közzétett anyagból is rögtön kiderül, hogy egyszerre több különböző koncepció közül szeretnék majd kiválasztani az ideálisnak tűnő változatot. Ez a magyarázat arra, hogy a teljes hossz 80 és 100 km között lehet, bár a költségek szintje nagyjából azonos, ez ugyanis 21 milliárd dollár körül lenne – ami persze nem jelent garanciát a csúszások és a kiadások megugrásának elkerülésére, hiszen ez a nagy projektek esetében gyakorlatilag mindennapos. Természetesen a nemzetközi összefogás folytatására, mi több, még szorosabbra való fűzésére lenne szükség, ez már csak a méret miatt is elengedhetetlen.

A CERN várhatóan néhány éven belül közli, hogy mely változat mellett döntöttek, itt nincs szükség a kapkodásra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások