Tervezési hiba sújtja a MacBook Pro készülékeket

Tervezési hiba sújtja a MacBook Pro készülékeket

2019. január 25. 08:38, Péntek
A laptopokkal leginkább azért van probléma, mert egy kábelt nem jól helyeztek el.

A hardverek javítására specializálódott iFixit nevű oldal szakértői megvizsgálták az Apple MacBook Pro modelljét, amelynél egy olyan tervezési hibát fedeztek fel, amely újra és újra kijelzőproblémákat okoz. Az ok az eszköz rugalmas kábele, amely miatt a szakemberek a jelenségnek a Flexgate nevet adták. A 2016 óta értékesített MacBook Pro modellekbe egy olyan szalagkábel került, amely a laptop körül van elhelyezve és amely minden egyes alkalommal megnyúlik, ha a felhasználók felhajtják a képernyőt. Ez egy idő után anyagfáradást okoz. Eleinte a kijelző alsó részén lévén bevilágítási problémák tapasztalhatók, ezt Stage Light effektusnak is nevezik, majd előbb vagy utóbb a képernyő teljesen használhatatlanná válik, ha valaki 40 fokos vagy nagyobb szögben kinyitja. A hiba különösen azért aggasztó, mert általában már csak a garanciaidő után jelentkezik.


Az iFixit munkatársai ugyanakkor rámutattak, hogy a fő gond nem az anyagfáradás, hanem az, hogy a kábel a kijelző része és ezáltal nem lehet külön kicserélni. Aki tehát a problémával küzd, az kénytelen az egész képernyőt kicseréltetni. Emiatt egy mindössze 6 dolláros hibából 600 dolláros katasztrófa lesz.

Az iFixit csapatának véleménye alapján az egész dolgot el lehetett volna kerülni azzal, ha az Apple a kábelt modulárisra tervezi. Ehelyett az volt a fő szempont, hogy a laptop vékonyabb és könnyebb legyen az elődeinél. Az is problémát jelent, hogy az Apple a hiba kapcsán nem támogatja megfelelően a vásárlóit. A céges szervízoldalakon rengetegen szóvá tették a jelenséget, de a vállalat minden ilyen fórumszálat törölt. Ezután indítottak el az érintettek egy online petíciót, amelyet már több mint 5200-an írtak alá.


A korábbi MacBook Pro modelleknél azért nem jelentkezett a probléma, mert azoknál még stabilabb kábeleket alkalmazott a gyártó. A MacBook Air esetében még nem jeleztek ilyen hibát a felhasználók, de ez is csak idő kérdése lehet, mert a társaság hasonló technológiát használt azoknál a készülékeknél is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások