32 hónapos terhesség után megszületett a Netscape 6

32 hónapos terhesség után megszületett a Netscape 6

2000. november 15. 04:06, Szerda
Két és fél évvel azután, hogy a Netscape Communications közzétette böngészőjének forráskódját, megjelent az erre épülő Netscape 6-os verziója.

Az AOL divíziójaként működő Netscape mérföldkőnek nevezte az új verzió megjelnését. A 6-os változat radikálisan eltér elődjeitől, mivel teljesen átírták az eredeti kódot. A Netscape 1998-ban határozta el, hogy nyílt forráskódú böngészőt fejlesszenek, mert így aki késztetést érez rá, saját maga is fejlesztővé válhat.

Sol Goldfarb a Netscape marketing menedzsere szerint nagyon sokat számított a fejlesztők véleménye a végső verzió kialakítása során. Az önkéntesek több ezer órát töltöttek teszteléssel és részt vett benne James Clark az XML specifikáció megalkotója is. A Netscape a legfontosabbnak azt tartja, hogy böngészője szinte minden létező specifikációt támogat és ebben a tekintetben a "világ legjobbjának" nevezte.

"Még ha nem is 100 százalékos a 6.0-ás verzió, akkor is elmondhatjuk, hogy a lehető legjobb böngészőt készítettük el. Az új Gecko-motor gyorsabb megjelenítést tesz lehetővé és támogatja azokat a szabványokat amelyeket eddig csak az Internet Explorer. Végre van versenytársa az Explorer-nek és most rajtuk a sor, hogy újdonságaikkal megjelenjenek."

Néhány említésre méltó újdonság a Netscape 6-ban:
  • a "My Sidebar", mely a képernyő bal oldalán található olyan informácókat tartalmaz, mint pl. naptár, ismerösök listája, részvényárfolyamok, hírek
  • a "Themes" segítségével új ruhákat húzhatunk böngészőnkre
  • az új "Cookie Manager" új opciókat biztosít a sütik fogadására és elutasítására

    A Netscape 6-os Windows és linuxos verzióját is megtalálhatjátok a letöltések között.

    Kapcsolódó linkek

  • Listázás a fórumban 
    Adatvédelmi beállítások