A Netflix megvásárlásával jól járna az Apple

A Netflix megvásárlásával jól járna az Apple

2019. február 6. 08:03, Szerda
A cég hatalmas szabadon álló tőkén ül, amivel nem tud mit kezdeni. Elemzők szerint meg kellene vennie egy nagy és sikeres vállalatot.

Az idei esztendő első felében indulhat az Apple videoplatformja, amely a Netflix és az Amazon Prime Video vetélytársa lehet, s az indulás után nem sokkal Európában is elérhető lesz. A JP Morgan Chase befektetési bankárai szerint viszont inkább fel kellene vásárolniuk a Netflixet - akár a 20 százalékos prémiumot jelentő 189 milliárd dollárért is. Mindez azt jelentené, hogy az óriáscég komoly felárat fizet a stream-szolgáltatóért, hiszen annak értékét jelenleg kevesebb, mint 150 milliárd dollárra becsülik. Aggodalmuk szerint ez egy érett piac több nagyon versenyképes hagyományos médiakiadóval. Az új belépők agresszívan harcolnak az előfizetőkért, ami nehézzé teszi az új platformok számára a méretgazdaságossághoz szükséges nézőszám elérését.

Méltatják a Netflix eredeti tartalmait, amivel megkülönbözteti magát a csupán filmeket/sorozatokat felvásárló cégektől. "Úgy hisszük, fontos lenne megszerezni az ágazat legsikeresebb játékosát, amelyet a kisebb szereplők nehezen tudnak követni." - mondta Samik Chatterjee elemző. Következtetése szerint az Apple - Netflix kombinációja egyedi lenne, és jót tenne az iPhone eladások megtorpanása miatt nehéz jövő elé néző Apple-nek. A Netflix előfizetéses modellje passzol az Apple szolgáltatásokból származó bevételeihez, és jóval egyszerűbb megszerezni azt, mint a Hulut vagy az Amazon Prime-ot.

Arra az esetre, ha az üzlet nem valósulna meg, akkor a bank további felvásárlási célpontokat is megadott. A listán szerepel a Sonos amerikai társaság, valamint a videojátékokat fejlesztő és kiadó Activision Blizzard, ugyanakkor valószínűtlennek tűnik, hogy az Apple megvenné valamelyik vállalkozást. Az viszont tény, hogy a Netflix felvásárlása logikus lépés lenne, hiszen egy meglévő és jól működő platformhoz jutna a konszern. S azt sem szabad elfelejteni, hogy az óriáscég jelenleg közel 250 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, amelynek jelentős részét így hatékonyan fektethetné be.

Warren Buffett milliárdos tavaly szeptemberben azt nyilatkozta, hogy támogatná a Tesla felvásárlását, de a véleménye az, hogy rossz ötlet lenne az autóüzletbe beszállni, mert ott rendkívül nagy a harc. Az ebben a küzdelemben való részvétel pedig egyetlen társaságnak sem válna hosszú távon az előnyére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások