KDE szövetség a Linux UI népszerűsítéséért

KDE szövetség a Linux UI népszerűsítéséért

2000. november 16. 05:20, Csütörtök
A napokban megalakult a KDE szövetség, melynek célja a felhasználói felület elterjedésének elősegítése, mivel az ipar kezd a Gnome felé fordulni, legfőképpen az Eazel fejlesztés alatt álló új felhasználói felülete miatt.

A szövetség mind a magánfelhasználók, mind a vállalati dolgozók körében szeretné növelni a KDE használatát, és nem titkolt célja meggyőzni az alkalmazás-fejlesztőket a KDE alá való programkészítés előnyeiről. A fejlesztők szeretnék a KDE-t versenyképessé tenni. Egyértelműen a KDE Linux alatti szabványosításáról van szó, mivel érzik, hogy a többiek (Gnome) kezdenek előnyhöz jutni. A KDE ugyanis kezdi elveszíteni a jelentőségét, amióta Eazel elkezdte a valóban felhasználóbarát felületének készítését, mely a Gnome következő kiadásával lát napvilágot.

A Red Hat a Gnome-ot telepíti alapesetben, és a KDE csak egy opcionális csomag, nem a szabvány. Nem minden disztribútor értékeli ennyire le a KDE-t, de mégis csak a Red Hat a legerősebb. Ellenpélda a Corel, mely a KDE-t veszi alapnak. A KDE szövetség alapítói között vannak a Corel, a Caldera, a TurboLinux és a SuSe fejlesztői, akik az IBM, a HP, Fujitsu-Siemens és a Compaq rokonszenvét is élvezik.

A szövetség munkáját erősíti a KDE 2.0 néhány héttel ezelőtti megjelenése is, amelyben számos új, figyelemreméltó alkalmazás lapul. Ilyen például a KOffice, a KIO és a Konqueror webböngésző. A KDE 2.0 az első "kereskedelmi szinvonalú" kiadás, amely komplett, kész alkalmazás benyomását kelti. A szövetség továbbra is fejleszti a KDE magját, ami hamarosan az IBM ViaVoice beszédfelismerőjével is büszkélkedni fog.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások