Stockholmi parkból csinált volna boltot az Apple

Stockholmi parkból csinált volna boltot az Apple

2019. február 14. 08:56, Csütörtök
A svéd főváros és az amerikai cég között a közeljövőben aligha lesz jó kapcsolat.

Az Apple különleges márkaboltot akart létrehozni Stockholmban és ezért már évekkel ezelőtt 129 millió svéd koronáért (12,278 millió euróért) meg is vásárolt egy területet a helyi Kungsträdgarden parkban. De a 2016-ban bemutatott tervek a város vezetői szerint túlzóak voltak. Amiatt is bírálták a tervezett épületet, hogy az túlzott módon uralta volna a parkot, ezért elutasították a javaslatot.

Másfél év elteltével az amerikai társaság ismét próbálkozott, de immár az elképzelés módosított változatát nyújtotta be, amelyben már egy kisebb épület szerepelt. De ez a verzió sem nyerte el a stockholmi vezetők tetszését, akik a méretek mellett az üzlet megvilágítását is kritizálták. A fő érv az volt, hogy a népszerű közparkot nem szeretnék kereskedelmi célokra átalakítani.


Tavaly júliusban a helyi lakosok is lehetőséget kaptak a tervek véleményezésére. A körülbelül 1700 beérkezett vélemény többsége negatív volt. Az Apple illetékesei nagyon dühösek lettek, amikor a város illetékesei megerősítették a korábbi álláspontjukat. Most pedig úgy tűnik, hogy a projektről végleg lemondhat az óriáscég.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon a két fél miért nem egyezett meg egy alternatív helyszínben. Nos, Stockholm felkínált számos más területet is, de azokat a vállalat utasította el. Az Apple ráadásul úgy döntött, hogy a megvásárolt telket is eladja és azért 179 millió svéd koronát (17,037 millió eurót) követel a svéd fővárostól. Az összeg 40 százalékkal magasabb az eredeti árnál. Érdekesség, hogy az Apple három svéd városban, Helsingborgban, Täbyben és Malmöben is rendelkezik hivatalos márkabolttal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások