Az űrben maradt a szuper­számítógép

Az űrben maradt a szuper­számítógép

2019. február 28. 08:41, Csütörtök
A szakemberek így a tervezettnél sokkal hosszabb ideig tesztelhetik a rendszert.

A NASA és a Hewlett Packard Enterprise (HPE) még 2017 augusztusában juttatott fel két szervert a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A két készülék együttesen alkotja a Spaceborne Computert. A teszt célja az volt, hogy bebizonyítsák: a szuperszámítógép egy éven keresztül zökkenőmentesen tud működni akár az űrben is. A szerverek szoftvere képes azonnal csökkenteni a teljesítményét azért, hogy reagáljon a sugárzási szint emelkedésére vagy más körülmények megváltozására. Ez volt egyébként az első alkalom, amikor egy kereskedelmi forgalomban kapható nagy teljesítményű számítógépes rendszert teszteltek az űrben.


Az már tavaly júliusban kiderült, hogy a Spaceborne Computer jól vizsgázott az űrben és megbirkózik a különleges körülményekkel. Voltak ugyan problémák, de azok elemzése csak akkor lesz lehetséges, ha a számítógépek visszajutottak a Földre. Viszont a BBC most arról számolt be, hogy 530 nap elteltével a két számítógép még mindig működik, pedig elvileg már három hónappal ezelőtt vissza kellett volna juttatni azokat a Földre. A halasztás oka egy orosz rakéta tavaly októberi hibája, ami miatt a visszatérést meghatározatlan időre elnapolták.

Adrien Kasbergen, a társaság munkatársa szerint a visszaszállítás legkorábban júniusban történhet meg, konkrét időpont ugyanakkor még nincs kijelölve. A teszt távlati célja az, hogy megtudják: hosszú ideig, például egy Mars-utazás időtartamára is működőképes lehet-e a Spaceborne Computer. Kasbergen rámutatott, hogy amíg a Nemzetközi Űrállomás három eredeti szerverét egyenként 8 millió dollárért szerezték be és a megépítésük 10 évig tartott, addig a HPE szerverei sokkal olcsóbbak voltak, csupán néhány ezer dollárba kerültek.

Listázás a fórumban