Gőzerővel készül a Windows Lite

Gőzerővel készül a Windows Lite

2019. március 6. 22:52, Szerda
Egyre jobban körvonalazódik, hogy milyen lesz a Microsoft új operációs rendszere.

Tavaly decemberben talált utalást Tero Alhonen finn felhasználó a Windows 10 18282-es kiadásának szoftverfejlesztő csomagjában a Lite nevű Windows-termékre. A név a Windows Core OS Lite operációs rendszert takarhatja, amelyet a Microsoft a Chrome OS kihívójának szánhat. A redmondi konszern célja egy operációs rendszer megalkotása a folyamatosan működő eszközök számára. A szoftver várhatóan többféle processzoron futni fog. Már akkor úgy vélte Brad Sams, a Petri.com szerkesztője, hogy a társaság ezt a változatot a Chromebookokon való használatra tervezi - ez most megerősítést nyert. Kiszivárgott továbbá, hogy az óriáscég az új Windows-verziót a Chromebookok mellett a két képernyővel és a kihajtható kijelzővel felszerelt eszközökhöz fejlesztené ki.

A The Verge rámutatott, hogy a fejlesztés során a Microsoft a Windows Core OS egyes moduljait és a Composable Shell (C-Shell) részeit is felhasználja. A Windows Core OS moduljainak felhasználása szintén megtörtént a HoloLens 2 és a Surface Hub 2X esetében. A felhasználói kezelőfelület jelentős mértékben különbözik majd a Windows 10 felületétől és az elérhető funkciók számát is korlátozni fogja a Microsoft. A kezelőfelület területén egyébként még kísérletezik a vállalat.

Amennyiben a kiszivárgott információk igaznak bizonyulnak, akkor ez lesz az első olyan operációs rendszer, amelyet a Microsoft kifejezetten a két kijelzőt alkalmazó eszközökre készít, ez pedig jelentős mértékben megkönnyítheti majd az ilyen készülékek kifejlesztését. A Windows 10 ugyan képes kezelni a több képernyő alkalmazását, de nem kifejezetten ilyen célra lett megalkotva. A ZDNet arról írt, hogy elképzelhető, hogy a Windows Lite megjelenésének időpontjában a Microsoft egy két képernyővel felszerelt laptopot is piacra dob majd, amelyen már az új szoftver fog futni. A megjelenési időpont ugyanakkor még kérdéses.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban