Az internetért való harc az egyik legfontosabb dolog

Az internetért való harc az egyik legfontosabb dolog

2019. március 18. 13:24, Hétfő
A World Wide Web atyja továbbra is azért kampányol, hogy senki se éljen vissza a találmányával.

Sir Tim Berners-Lee tavaly novemberben indított harcot az online fenyegetések, a diszkrimináció és a politikai manipulációk ellen. A szakember egy webes Magna Chartát dolgozott ki, s az elképzelést néhány nap alatt 50 társaság és szervezet biztosította a támogatásáról, köztük volt a Google, a Facebook, az Internet Sans Frontieres és a francia kormány is.

A World Wide Web atyja most nyilvánosságra hozta az új nyílt levelét, amelyben többek között azt írta, hogy az internetért zajló harc a mostani időszak egyik legfontosabb küzdelme. Szerinte érthető, hogy sokan aggódnak és bizonytalanok amiatt, hogy a világháló valóban pozitív befolyással van-e a különböző folyamatokra. De defetista dolog lenne azt hinni, hogy a web a jelenlegi formájában a következő 30 évet tekintve nem tehető jobbá.

Sir Tim Berners-Lee az új nyílt levelében is az adatokkal való visszaélések, a dezinformáció, a gyűlöletbeszédek és a cenzúra ellen emelte fel a szavát. Amint rámutatott, a szándékosan terjesztett rosszindulatú tartalmak ellen törvényekkel és számítógépes kódokkal lehet harcolni, míg az álinformációkat továbbterjesztő üzleti modellek ellen szintén fel lehet és kell lépni. A szakember úgy vélte, hogy a vállalatoknak többet kell tenniük azért, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a profitszerzésük nem az emberi jogok, a demokrácia, a tudományos tények és a közbiztonság kárára valósul meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások